Przepis na zapiekane naleśniki à la kebab. Rewelacyjny obiad w 5 krokach

zapiekane naleśniki à la kebab
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki à la kebab to prosty, pyszny i sycący obiad.
łatwy
60 min
4

Jak zrobić naleśniki zapiekane w piekarniku? Wystarczy sprawdzony przepis, kilka prostych składników i trochę wolnego czasu, aby zrobić pyszne i aromatyczne zapiekane naleśniki à la kebab. To propozycja na doskonały obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne. Poznajcie łatwy przepis na obłędne zapiekane naleśniki à la kebab.

Zapiekane naleśniki à la kebab – z czego zrobić?

Aby przygotować pyszny obiad z naleśnikami zapiekanymi w roli głównej, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na poszczególne części:

  • składniki na naleśniki – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, szczypta soli oraz olej do smażenia
  • składniki do farszu do naleśników – pierś kurczaka, cebula, czerwona papryka, sałata lodowa, starty żółty ser, sól, pieprz, przyprawa kebab
  • składniki do sosu – jogurt grecki, ketchup, musztarda, czosnek, sól i pieprz

Jak zapiec naleśniki z mięsem?

Przepis na pyszne zapiekane naleśniki à la kebab jest łatwy, a czas przygotowania jest dość krótki. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają żadne przykre niespodzianki. Postępując według przepisu krok po kroku, doskonałe naleśniki z piekarnika udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować każdemu.

Przepis na zapiekane naleśniki à la kebab został podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – usmażenie naleśników
  • 2. etap – przygotowanie farszu z kurczaka i warzyw
  • 3. etap – przygotowanie sosu jogurtowego
  • 4. etap – nafaszerowanie naleśników
  • 5. etap – zapieczenie naleśników w piekarniku

Jak długo piec naleśniki w piekarniku?

Naleśniki à la kebab przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu zapieka się w piekarniku. Formę z naleśnikami należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 220 stopni C. Danie piecze się około 20 minut.

Jak podawać zapiekane naleśniki à la kebab?

Zapiekane naleśniki à la kebab są daniem sycącym, dlatego świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Można przygotować je na imprezę i podać w formie ciepłej przekąski. To również pomysł na jedzenie na wynos. Wystarczy zapakować porcję do pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch.

Zapiekane naleśniki à la kebab warto wzbogacić różnymi dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący i urozmaicony. Sprawdzą się różne surówki i sałatki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na doskonałe i pełne zdrowia chrupiące surówki. Idealnie komponują się z naleśnikami z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • farsz:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka przyprawy kebab
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i mleko. Wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki na złoty kolor. Przekładać na talerz.
  • Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć, aż stanie się miękka. Doprawić solą i pieprzem. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
  • Na środek każdego naleśnika nałożyć porcje farszu i poszatkowaną sałatę lodową. Posypać żółtym serem i zwinąć w rulon.
  • Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej olejem. Wierzch skropić sosem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej