Przepis na zapiekane naleśniki à la kebab. Rewelacyjny obiad w 5 krokach
Jak zrobić naleśniki zapiekane w piekarniku? Wystarczy sprawdzony przepis, kilka prostych składników i trochę wolnego czasu, aby zrobić pyszne i aromatyczne zapiekane naleśniki à la kebab. To propozycja na doskonały obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne. Poznajcie łatwy przepis na obłędne zapiekane naleśniki à la kebab.
Zapiekane naleśniki à la kebab – z czego zrobić?
Aby przygotować pyszny obiad z naleśnikami zapiekanymi w roli głównej, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na poszczególne części:
- składniki na naleśniki – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, szczypta soli oraz olej do smażenia
- składniki do farszu do naleśników – pierś kurczaka, cebula, czerwona papryka, sałata lodowa, starty żółty ser, sól, pieprz, przyprawa kebab
- składniki do sosu – jogurt grecki, ketchup, musztarda, czosnek, sól i pieprz
Jak zapiec naleśniki z mięsem?
Przepis na pyszne zapiekane naleśniki à la kebab jest łatwy, a czas przygotowania jest dość krótki. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają żadne przykre niespodzianki. Postępując według przepisu krok po kroku, doskonałe naleśniki z piekarnika udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować każdemu.
Przepis na zapiekane naleśniki à la kebab został podzielony na kilka etapów:
- 1. etap – usmażenie naleśników
- 2. etap – przygotowanie farszu z kurczaka i warzyw
- 3. etap – przygotowanie sosu jogurtowego
- 4. etap – nafaszerowanie naleśników
- 5. etap – zapieczenie naleśników w piekarniku
Jak długo piec naleśniki w piekarniku?
Naleśniki à la kebab przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu zapieka się w piekarniku. Formę z naleśnikami należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 220 stopni C. Danie piecze się około 20 minut.
Jak podawać zapiekane naleśniki à la kebab?
Zapiekane naleśniki à la kebab są daniem sycącym, dlatego świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Można przygotować je na imprezę i podać w formie ciepłej przekąski. To również pomysł na jedzenie na wynos. Wystarczy zapakować porcję do pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch.
Zapiekane naleśniki à la kebab warto wzbogacić różnymi dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący i urozmaicony. Sprawdzą się różne surówki i sałatki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na doskonałe i pełne zdrowia chrupiące surówki. Idealnie komponują się z naleśnikami z piekarnika.
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Ta mizeria nie ma sobie równych. Hitowy przepis, który podbije niejedno podniebienie
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
farsz:- 500 g piersi kurczaka
- 100 g startego żółtego sera
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka przyprawy kebab
- sól, pieprz
Sos:- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i mleko. Wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki na złoty kolor. Przekładać na talerz.
- Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć, aż stanie się miękka. Doprawić solą i pieprzem. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
- Na środek każdego naleśnika nałożyć porcje farszu i poszatkowaną sałatę lodową. Posypać żółtym serem i zwinąć w rulon.
- Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej olejem. Wierzch skropić sosem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.