Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut

surówka z marchewki i selera
Autor: Shutterstock Surówka z marchewki i selera to uniwersalny dodatek do obiadu.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z marchewki i selera jest nie tylko pyszna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, jest bardzo łatwa do zrobienia i gotowa do jedzenia w 5 minut. To uniwersalny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych i potraw wegetariańskich. Poznajcie sprawdzony i błyskawiczny przepis na surówkę z marchewki i selera.

Surówka z marchewki i selera – składniki

Do przygotowania pysznej domowej surówki wykorzystuje się kilka produktów, które z łatwością można kupić w sklepach spożywczych i na bazarkach przez cały rok. Na liście znalazły się więc warzywa i dodatki, które łączą składniki i podkręcają smak surówki. Co jest potrzebne, aby zrobić szybką surówkę z marchewki i selera?

  • warzywa – marchewki i seler
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?

Przepis na surówkę z marchewki i selera jest łatwy. To tylko kilka banalnie prostych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Marchewki i seler należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Warzywa miesza się z sokiem z cytryny i śmietaną, a na koniec doprawia się solą oraz świeżo zmielony czarnym pieprzem. Wystarczy już tylko dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pyszna surówka jest gotowa.

Co można dodać do surówki z marchewki i selera?

To podstawowy przepis na surówkę z marchewki i selera. Można ją wzbogacić innymi składnikami, które przyjemnie podkręcą jej smak. Do surówki można dodać starte na tarce kwaśne jabłko lub posiekane świeże zioła jak koperek czy natka pietruszki. Gotową surówkę można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, rodzynkami lub czarnym sezamem. Śmietanę zastąpi jogurt grecki. W tej wersji surówka z marchewki i selera będzie miała mniej kalorii.

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Wlać sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej