Najlepszy przepis na naleśniki do krokietów
2023-12-20
łatwy
15 min
4
Krokiety, czyli paszteciki naleśnikowe, są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy nasmażyć naleśników, nałożyć nadzienie, zwinąć, panierować i gotowe! Brzmi skomplikowanie? Nic z tych rzeczy! Z naszym przepisem krok po kroku to naprawdę proste!
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka miksujemy z solą. Następnie wlewamy mleko i mieszamy.
- Do mieszaniny dodajemy wodę gazowaną. Ponownie mieszamy.
- Porcjami dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnego ciasta.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Oznacza to, że zanurzona w cieście łyżka zostaje pokryta ciastem, które nie spływa od razu.
- Aby uzyskać odpowiednią konsystencję należy dodać mąki lub mleka.
- Ciasto pozostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło, a gluten spęczniał. To bardzo ważne, żeby naleśniki po usmażeniu były elastycznie i nie pękały podczas składania.
- Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni posmarowanej cienko olejem. Najlepiej smarować powierzchnię patelni za pomocą pędzelka lub zwitka papierowego ręcznika zwilżonego tłuszczem.
- Naleśniki powinny być cienkie. Płynne ciasto nalewamy na środek patelni. Wystarczy pół chochelki. Aby dobrze rozprowadzić ciasto, należy patelnią wykonać kolisty ruch.
- Naleśniki smażymy tylko z jednej strony do momentu ścięcia powierzchni placka.
- Tak przygotowane naleśniki można nadziewać, składać, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce oraz powtórnie smażyć na tłuszczu. Tym razem do zrumienienia.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko
Zajrzyj do galerii i wypróbuj TOP 12 przepisów na naleśniki