Najlepszy przepis na naleśniki do krokietów

Najlepszy przepis na naleśniki do krokietów
Autor: Shutterstock.com Krokiety z naleśników
łatwy
15 min
4

Krokiety, czyli paszteciki naleśnikowe, są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy nasmażyć naleśników, nałożyć nadzienie, zwinąć, panierować i gotowe! Brzmi skomplikowanie? Nic z tych rzeczy! Z naszym przepisem krok po kroku to naprawdę proste! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka miksujemy z solą. Następnie wlewamy mleko i mieszamy. 
  • Do mieszaniny dodajemy wodę gazowaną. Ponownie mieszamy.
  • Porcjami dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnego ciasta. 
  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Oznacza to, że zanurzona w cieście łyżka zostaje pokryta ciastem, które nie spływa od razu. 
  • Aby uzyskać odpowiednią konsystencję należy dodać mąki lub mleka. 
  • Ciasto pozostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło, a gluten spęczniał. To bardzo ważne, żeby naleśniki po usmażeniu były elastycznie i nie pękały podczas składania.
  • Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni posmarowanej cienko olejem. Najlepiej smarować powierzchnię patelni za pomocą pędzelka lub zwitka papierowego ręcznika zwilżonego tłuszczem. 
  • Naleśniki powinny być cienkie. Płynne ciasto nalewamy na środek patelni. Wystarczy pół chochelki. Aby dobrze rozprowadzić ciasto, należy patelnią wykonać kolisty ruch. 
  • Naleśniki smażymy tylko z jednej strony do momentu ścięcia powierzchni placka. 
  • Tak przygotowane naleśniki można nadziewać, składać, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce oraz powtórnie smażyć na tłuszczu. Tym razem do zrumienienia. 
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko

Zajrzyj do galerii i wypróbuj TOP 12 przepisów na naleśniki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej