Przepis na góralskie krokiety. Przygotujesz je z nieoczywistych składników

krokiety góralskie
Autor: Shutterstock Góralskie krokiety z nietypowym farszem zachwycą nawet teściową.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Krokiety są znane i lubiane. Zazwyczaj przyrządza się je z farszem z kapusty i grzybów lub podaje jako dodatek do zup. Jednak tym razem polecamy przepis, który pochodzi z gór. Pyszne i chrupiące krokiety wypełnione są wyjątkowym farszem bez mięsa. Danie jest nie tylko smaczne i sycące, ale i łatwe do zrobienia w domu. Poznajcie sprawdzony przepis na góralskie krokiety, które oczarują każdego.

Z czego zrobić góralskie krokiety?

Do przygotowania pysznych domowych krokietów z gór wykorzystuje się składniki, po które nie trzeba udawać się w podróż na południe Polski. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach na terenie całego kraju.

Góralskie krokiety to połączenie doskonałych naleśników na piwie i aromatycznego farszu bez dodatku mięsa. Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto naleśnikowe. Druga to składniki do farszu, a trzecia stanowi dodatki.

  • składniki do ciasta naleśnikowego – mąka pszenna, piwo, woda, olej, żółtka i przyprawy
  • składniki do farszu – bryndza, ziemniaki, jogurt naturalny, żółtka, szczypiorek i przyprawy
  • dodatkowe składniki – białka, bułka tarta i olej

Jak zrobić góralskie krokiety?

Smakowite krokiety po brzegi wypełnione wyjątkowo dobrym farszem z bryndzy i ziemniaków są łatwe, ale na przygotowanie warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Domowe krokiety, na które przepis pochodzi z polskich gór, robi się prosto i przyjemnie.

Jak więc przygotować aromatyczne i chrupiące krokiety z farszem z bryndzy i ziemniaków? Z tym przepisem krokiety góralskie udadzą się za pierwszym razem i będą smakować każdemu.

Z czym podawać góralskie krokiety?

Wyśmienite góralskie krokiety to pomysł na pyszny domowy obiad. Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Warto podać do niego różne dodatki, które wzbogacą posiłek i sprawią, że będzie jeszcze smaczniej. Świetnym dodatkiem są różne sosy. Krokiety przygotowane według góralskiego przepisu doskonale smakują z sosem grzybowym. Warto przygotować także chrupiącą domową surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki, które idealnie łączą się z góralskimi krokietami.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml bezalkoholowego jasnego piwa
  • 150 ml wody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • farsz:
  • 100 g ugotowanych ziemniaków (waga przed gotowaniem)
  • 200 g bryndzy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 3 białka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto naleśnikowe. Jajka wbić do miski. Wlać wodę i piwo. Zmiksować do połączenia.
  • Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Wlać olej i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksować do połączenia składników w jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
  • Przygotować farsz do krokietów. Pokruszoną bryndzę przełożyć do miski i utrzeć z żółtkami. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane i rozgniecione ziemniaki wymieszać z jogurtem i szczypiorkiem. Dokładnie wymieszać z bryndzą i żółtkami.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki, rozprowadzając porcje ciasta po całej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcje farszu i zawinąć w krokiet. Zanurzyć w ubitych białkach i obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć na nim krokiety, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
  • Podawać na ciepło z sosem i soczystą surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
więcej