Jabłka zamieniłam na te owoce. Chrupiące racuchy na maślance smakują wybornie

racuchy ze śliwkami
Autor: Shutterstock Dodaj do ciasta i usmaż na patelni. To najlepsze racuchy z owocami.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Zwykle robi się je z dodatkiem jabłek, ale zamiast nich świetnie sprawdzą się inne owoce. Sezon na nie właśnie jest w pełni, dlatego warto skorzystać z tego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite racuchy na maślance, których smak podkręcają słodkie śliwki.

Czy można zrobić racuchy ze śliwkami?

Racuchy można zrobić nie tylko z jabłkami. Chociaż ta wersja jest najpopularniejsza, dobrze jest sprawdzić przepis na znakomite racuchy na maślance z dodatkiem śliwek. Smakują pysznie i są łatwe do przygotowania w domowych warunkach. To pyszne połączenie smaków i idealny pomysł na jesienny deser. Można podawać je na kolację i serwować jako przekąskę.

Z czego zrobić racuchy ze śliwkami?

Racuchy przygotowane według tego prostego przepisu są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Aby je zrobić nie są potrzebne wyszukane produkty. To składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach spożywczych. Śliwki są dostępne jeszcze przez cały wrzesień, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu i poznać te smakowite owoce w innym wydaniu.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować domowe racuchy na maślance ze śliwkami? Lista składników nie jest długa. Obejmuje produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach. Przyda się także olej do smażenia oraz różne dodatki, z którymi podaje się racuchy. Mogą to być powidła śliwkowe, dżem lub jogurt naturalny. Racuchy doskonale smakują oprószone cukrem pudrem.

  • śliwki
  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, sól
  • składniki mokre – maślanka, jajka

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Przepis na pełne smaku i śliwek racuchy na maślance jest łatwy i szybki. Ich usmażenie zajmuje około pół godziny. Dzięki temu, że do ciasta nie dodaje się drożdży, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Zamiast nich idealnie sprawdza się proszek do pieczenia. Racuchy na maślance ze śliwkami są puszyste i mają delikatny smak.

Jak więc usmażyć furę pysznych domowych racuchów z dodatkiem śliwek? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i postępować według niego krok po kroku. Racuchy wyjdą już za pierwszym razem i oczarują smakiem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – wymieszanie ciasta ze śliwkami
  • 4. krok – usmażenie racuchów ze śliwkami na patelni

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 200 g śliwek węgierek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Wbić jajka i wlać maślankę. Wymieszać, aż powstanie gęste ciasto.
  • Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione pestek śliwki. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron po 3 minuty, aż staną się rumiane i chrupiące. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać po lekkim ostygnięciu oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem powideł śliwkowych lub jogurtu naturalnego.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej