Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaką sałatkę podać do obiadu? Nie ma nic prostszego jak ta pełna smaku i zdrowia sałatka z ogórków i pomidorów. Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili. Oto sprawdzony przepis na letnią sałatkę z ogórków i pomidorów.
Sałatka z ogórków i pomidorów – składniki
Do przyrządzenia smakowitej i orzeźwiającej sałatki z ogórków i pomidorów potrzebne są łatwo dostępne składniki. Lato to najlepszy czas, aby jeść dorodne pomidory i pyszne ogórki. Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej takie produkty jak:
- ogórki małosolne
- pomidory
- czosnek
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier
Jak zrobić sałatkę z ogórków i pomidorów?
Przepis na tę wyborną sałatkę jest bardzo łatwy. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste i szybkie, sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili. Jak więc ją przygotować? Ogórki i pomidory należy pokroić w kostkę. Pomidory można wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki. Do warzyw dodaje się posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz cukier. Całość należy wymieszać i wstawić do lodówki na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Kiedy podawać sałatkę z ogórków i pomidorów?
Sałatka z ogórków i pomidorów jest smakowitym zamiennikiem popularnej mizerii. Zastąpi również sałatki z majonezem. Świetnie sprawdzi się więc podczas upalnych letnich dni. To pyszny i pełen zdrowia dodatek do dań głównych mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi. Sałatka z ogórków i pomidorów to również pomysł na smaczny dodatek do grilla.
SKŁADNIKI
- 6 ogórków małosolnych
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki i umyte pomidory pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wsypać natkę pietruszki. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.