Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu

sałatka z ogórków i pomidorów
Autor: Shutterstock Letnia sałatka z ogórków i pomidorów jest ekspresowa, pyszna i pełna zdrowia.
łatwy
3 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaką sałatkę podać do obiadu? Nie ma nic prostszego jak ta pełna smaku i zdrowia sałatka z ogórków i pomidorów. Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili. Oto sprawdzony przepis na letnią sałatkę z ogórków i pomidorów.

Sałatka z ogórków i pomidorów – składniki

Do przyrządzenia smakowitej i orzeźwiającej sałatki z ogórków i pomidorów potrzebne są łatwo dostępne składniki. Lato to najlepszy czas, aby jeść dorodne pomidory i pyszne ogórki. Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej takie produkty jak:

Jak zrobić sałatkę z ogórków i pomidorów?

Przepis na tę wyborną sałatkę jest bardzo łatwy. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste i szybkie, sałatkę można zrobić nawet w ostatniej chwili. Jak więc ją przygotować? Ogórki i pomidory należy pokroić w kostkę. Pomidory można wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki. Do warzyw dodaje się posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz cukier. Całość należy wymieszać i wstawić do lodówki na kwadrans, aby smaki się przegryzły.

Kiedy podawać sałatkę z ogórków i pomidorów?

Sałatka z ogórków i pomidorów jest smakowitym zamiennikiem popularnej mizerii. Zastąpi również sałatki z majonezem. Świetnie sprawdzi się więc podczas upalnych letnich dni. To pyszny i pełen zdrowia dodatek do dań głównych mięsnych. Świetnie komponuje się z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi. Sałatka z ogórków i pomidorów to również pomysł na smaczny dodatek do grilla.

SKŁADNIKI

  • 6 ogórków małosolnych
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki i umyte pomidory pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wsypać natkę pietruszki. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej