Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

2020-06-17
Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne są bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
20 min
4

Ogórki małosolne mają swoje grono zwolenników. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Podajemy dokładny przepis na ogórki małosolne.

Ile soli sypać do zalewy? To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź jest prosta: najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżkę na każdy litr wody.

Więcej o tajnikach kiszenia ogórków m.in. ile soli sypać do zalewy, jakiej wody używać, ile przypraw i dlaczego, przeczytasz tutaj. Jeśli chcecie zatrzymać smak ogórków małosolnych na dłużej, polecamy przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE PASTERYZOWANE W SŁOJACH.

Buty damskie, męskie, dziecięce w promocyjnych cenach. Sprawdź rabaty na stronie eobuwie.pl kody rabatowe.

Składniki

1 kg młodych, niewielkich ogórków

2 litry wody

2 łyżki soli

8 ząbków czosnku

4 gałązki kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.

Naczynie powinno być dokładnie umyte i wyparzone.

Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.

Wrzucamy czosnek i koper.

Następnego dnia powinny już być gotowe!