Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu

Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
Autor: Shutterstock Surówka z marchewki to klasyk, który może mieć różne oblicza, dzięki dodatkom
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z marchewki, często spotykana w restauracjach jako element zestawu surówek, to klasyka – starta marchewka, lekko doprawiona. Można ją jednak wzbogacić dodatkowymi składnikami, by nadać jej ciekawszy smak. Oto przepis na pyszną, prostą surówkę z marchewki oraz kilka pomysłów na jej urozmaicenie!

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki smakuje świetnie w wersji wytrawnej czy nawet lekko ostrej, jak i w wersji na słodko. W zależności od tego, co do niej dodamy możemy uzyskać bardzo ciekawe połączenia smakowe. Z czym najlepiej łączyć świeżą marchewkę?

  • Z owocami: marchewka świetnie smakuje z jabłkiem, brzoskwinią lub ananasem. Można do niej również dodać pomarańcze lub mandarynki
  • Z bakaliami: bardzo ciekawe połączenie smakowe marchewka tworzy z orzechami i suszonymi owocami, jej smak pięknie podkreślają również prażone ziarna: słonecznik, dynia i sezam.
  • Z groszkiem: marchewka z groszkiem to klasyczne połączenie w jarzynce na ciepło, ale dodanie groszku konserwowego do świeżej tartej marchewki to również dobry pomysł.
  • Z ostrymi przyprawami: smak świeżej marchewki znakomicie podkreślają ostre dodatki, na przykład tarty chrzan lub imbir.
  • Z zieleniną: dodanie do tartej marchewki nieco posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub kolendry nie tylko urozmaici jej aromat, ale i wygląd.

Jaki sos do surówki z marchewki?

Do surówki z marchewki można dodać odrobinę oliwy lub skropić ją sokiem z cytryny. Świetnie smakuje również surówka z marchewki z dodatkiem śmietany, majonezu lub gęstego jogurty naturalnego. Jeśli chcemy uzyskać nieco orientalny charakter tartej marchewki warto skropić ją odrobiną oleju sezamowego i kropelką sosu sojowego. 

Pod materiałem wideo znajdziesz przepisy na pyszne surówki i sałatki idealne do pracy

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach. Marchewkę można również pokroić w drobne słupki.
  • Dodać śmietanę (w wersji wegańskiej może być kokosowa), przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej