Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu

Surówka z marchewki jak z restauracji
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z marchewki jak z restauracji to bardzo prosty dodatek do obiadu. Zazwyczaj w  restauracjach i barach obiadowych podaje się ją jako element zestawu surówek. To po prostu tarta i lekko przyprawiona marchewka. niekiedy dodaje się do niej sos lub nieliczne dodatki. Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki i czym urozmaicić jej smak?

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki smakuje świetnie w wersji wytrawnej czy nawet lekko ostrej, jak i w wersji na słodko. W zależności od tego, co do niej dodamy możemy uzyskać bardzo ciekawe połączenia smakowe. Z czym najlepiej łączyć świeżą marchewkę?

  • Z owocami: marchewka świetnie smakuje z jabłkiem, brzoskwinią lub ananasem. Można do niej również dodać pomarańcze lub mandarynki
  • Z bakaliami: bardzo ciekawe połączenie smakowe marchewka tworzy z orzechami i suszonymi owocami, jej smak pięknie podkreślają również prażone ziarna: słonecznik, dynia i sezam.
  • Z groszkiem: marchewka z groszkiem to klasyczne połączenie w jarzynce na ciepło, ale dodanie groszku konserwowego do świeżej tartej marchewki to również dobry pomysł.
  • Z ostrymi przyprawami: smak świeżej marchewki znakomicie podkreślają ostre dodatki, na przykład tarty chrzan lub imbir.
  • Z zieleniną: dodanie do tartej marchewki nieco posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub kolendry nie tylko urozmaici jej aromat, ale i wygląd.

Jaki sos do surówki z marchewki?

Do surówki z marchewki można dodać odrobinę oliwy lub skropić ją sokiem z cytryny. Świetnie smakuje również surówka z marchewki z dodatkiem śmietany, majonezu lub gęstego jogurty naturalnego. Jeśli chcemy uzyskać nieco orientalny charakter tartej marchewki warto skropić ją odrobiną oleju sezamowego i kropelką sosu sojowego. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach. Marchewkę można również pokroić w drobne słupki.
  • Dodać śmietanę (w wersji wegańskiej może być kokosowa), przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej