Ciasto na naleśniki - dobry przepis

Ciasto na naleśniki - dobry przepis
Autor: Shutterstock Naleśniki uwielbiają wszystkie dzieci w wieku od 1 do 101 lat
łatwy
40 min
4

Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne. Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler. 

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 5 dag słoniny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mleko z wodą i dodajemy jajko. Dokładnie roztrzepujemy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji niezbyt gęstej śmietany.
  • Dolewamy olej i odstawiamy ciasto na pół godziny, by dojrzało. Jeśli zbytnio zgęstnieje możemy dolać odrobinę wody.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię. Smarujemy słoniną nadzianą na widelec i nalewamy łyżką wazową cienką warstwę ciasta, tak by pokryło dno patelni. Gdy wierzchnia warstwa naleśnika będzie sucha, przewracamy go drewnianą łopatką na drugą stronę, by po chwili zsunąć na płaski talerz ustawiony dnem do góry.