Jak zrobić naleśniki na krokiety? Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów

2021-03-31
Jak zrobić naleśniki na krokiety? Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów
Autor: Shutterstock Naleśniki na krokiety powinny być cieniutkie i elastyczne
łatwy
40 min
4

Idealne ciasto na krokiety powinno być cienkie, elastyczne, a po zawinięciu - nie pękać. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Naleśniki, które będą cienkie, miękkie i elastyczne. Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler. 

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 5 dag słoniny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mleko z wodą i dodajemy jajko. Dokładnie roztrzepujemy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji niezbyt gęstej śmietany.
  • Dolewamy olej i odstawiamy ciasto na pół godziny, by dojrzało. Jeśli zbytnio zgęstnieje możemy dolać odrobinę wody.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię. Smarujemy słoniną nadzianą na widelec i nalewamy łyżką wazową cienką warstwę ciasta, tak by pokryło dno patelni. Gdy wierzchnia warstwa naleśnika będzie sucha, przewracamy go drewnianą łopatką na drugą stronę, by po chwili zsunąć na płaski talerz ustawiony dnem do góry. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Naleśniki na krokiety smażymy tak samo, jak każde inne naleśniki. Ważne jest, by ciasto naleśnikowe na krokiety umożliwiało usmażenie cienkich, elastycznych placków, które umożliwiają ładne zwinięcie ich w rulon. Cienkie ciasto na krokiety jest  też ważna dlatego, że krokiety panierujemy przed smażeniem. Grube spękane ciasto otoczone panierką to nie jest  to, czego oczekujemy od dobrej przygotowanej potrawy. Dlatego dobry przepis na idealne ciasto na krokiety to prawdziwy skarb.

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie