Ser bryndza: właściwości. Jak się wytwarza bryndzę i jak smakuje?
Ser bryndza jest produktem wytwarzanym z mleka owiec. Twaróg podpuszczony po procesie fermentacji jest mielony i solony, a następnie poddawany dojrzewaniu w drewnianych formach. Bryndza jest smakołykiem z polskich gór. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o bryndzy.
Spis treści
Bryndza majowa i jesienno-zimowa
W handlu rozróżnia się dwa gatunki bryndzy. Pierwszy to bryndza majowa – wyrabianą tylko z mleka owczego, która charakteryzuje się łagodnym smakiem i specyficznym aromatem, właściwym dla owczego mleka.
Drugi gatunek to bryndza jesienno-zimowa – zawiera niewielki dodatek twarogu zrobionego z mleka krowiego. Wyróżnia się wówczas ostrym i pikantnym smakiem, z nutką goryczy.
Rozróżnia się też bryndzę pełnotłustą o zawartości tłuszczu 45%, tłustą (40% tłuszczu) i półtłustą (20% tłuszczu). W przypadku bryndzy działa zasada, że im większa zawartość tłuszczu, tym smaczniejsza.
Oryginalny smak bryndzy sprawia, że jest ona produktem cenionym w naszym kraju, ale również za granicą. Konsystencja prawidłowo wyrobionej bryndzy jest jednolita, jednobarwna (biała lub kremowa) i ma postać pasty.
Do czego pasuje bryndza?
Ser bryndza ma oryginalny aromat, dlatego ceniony jest przez wymagających smakoszy. Bryndza to również znakomity dodatek do sosów i sałatek. A ponieważ jest serem tłustym, o konsystencji łatwo się rozpuszczającej, jest także świetnym dodatkiem do grzanek typu bruschetta, których składnikiem są warzywa (pomidory, szpinak, szynka, cukinia, bakłażan, papryka itd.), albo tylko w wydaniu pieczywo plus ser.
Może też być dodatkiem do serów serwowanych w ramach fondue, gdyż najważniejszy jest wówczas zdecydowany i oryginalny smak rozpuszczonego sera.
Uwaga na podróbki!
Upewnijmy się, że bryndza, którą chcemy kupić, na pewno zawiera mleko owiec. Podróbki wyłącznie z mleka krowiego nie zapewnią oryginalnych walorów smakowych. To samo dotyczy serów wyrabianych z mleka koziego.