Do jesiennych pancakesów zawsze dodaje to warzywo. I wcale nie chodzi o dynię

Dieta wegetariańska
Te przepyszne placuszki w wyglądzie mogą przypominać kochane przez całą masę ludzi pancakesy. W nich jednak znajdziemy jeden składnik, którego większość się nie spodziewa. Przygotuj przepyszne pacakesy z batatów, które idealnie sprawdzą się nie tylko na jesienne śniadanie.
Jesienne klimaty na początek dnia. Wystarczy kilka składników
Aromatyczne i proste do przygotowania placuszki w jesiennym stylu to śniadanie wręcz idealne. Gotowe w zaledwie kilka chwil smakują niesamowicie i to bez dużego wkładu pracy. Jest to ciekawa alternatywa dla zwykłych pancakesów, które zazwyczaj przygotowujemy.
A co najlepsze, można je podać, z czym mamy ochotę. Jeśli wolimy wstawną wersję, wystarczy, że dodamy mniej albo wręcz całkowicie pominiemy dodatek cukru do naszego ciasta. Wówczas możemy na przykład podawać je z boczkiem i grzybami - co jest idealnym rozwiązaniem dla wielu osób.
To proste placuszki to naprawdę świetny sposób na przepyszny posiłek. Jeśli chcemy, możemy w ich przygotowaniu wykorzystać purée z batatów, które przygotowaliśmy wcześniej np. na obiad - dzięki temu wykorzystamy nasze resztki.
Jeśli więc mamy ochotę posmakować nieco jesieni na śniadaniowym talerzu, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Proste i aromatyczne placuszki, które zasmakują każdemu są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników, by móc się nimi zajadać.
SKŁADNIKI
- 1 batat
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka syropu klonowego
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości.
- Ugotowanego batata miksujemy na purée.
- Do purée dodajemy jajka, mleko, cukier i syrop klonowy.
- Całość mieszamy, aż do połączenia.
- Dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę.
- Całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitego ciasta.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Smażymy nasze placuszki partiami z obu stron.