Do jesiennych pancakesów zawsze dodaje to warzywo. I wcale nie chodzi o dynię

Do jesiennych pancakesów zawsze dodaje to warzywo. I wcale nie chodzi o dynie
Autor: Shutterstock Do jesiennych pancakesów zawsze dodaje to warzywo. I wcale nie chodzi o dynie
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Te przepyszne placuszki w wyglądzie mogą przypominać kochane przez całą masę ludzi pancakesy. W nich jednak znajdziemy jeden składnik, którego większość się nie spodziewa. Przygotuj przepyszne pacakesy z batatów, które idealnie sprawdzą się nie tylko na jesienne śniadanie.

Jesienne klimaty na początek dnia. Wystarczy kilka składników

Aromatyczne i proste do przygotowania placuszki w jesiennym stylu to śniadanie wręcz idealne. Gotowe w zaledwie kilka chwil smakują niesamowicie i to bez dużego wkładu pracy. Jest to ciekawa alternatywa dla zwykłych pancakesów, które zazwyczaj przygotowujemy.

A co najlepsze, można je podać, z czym mamy ochotę. Jeśli wolimy wstawną wersję, wystarczy, że dodamy mniej albo wręcz całkowicie pominiemy dodatek cukru do naszego ciasta. Wówczas możemy na przykład podawać je z boczkiem i grzybami - co jest idealnym rozwiązaniem dla wielu osób.

To proste placuszki to naprawdę świetny sposób na przepyszny posiłek. Jeśli chcemy, możemy w ich przygotowaniu wykorzystać purée z batatów, które przygotowaliśmy wcześniej np. na obiad - dzięki temu wykorzystamy nasze resztki.

Jeśli więc mamy ochotę posmakować nieco jesieni na śniadaniowym talerzu, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Proste i aromatyczne placuszki, które zasmakują każdemu są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników, by móc się nimi zajadać.

SKŁADNIKI

  • 1 batat
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości.
  • Ugotowanego batata miksujemy na purée.
  • Do purée dodajemy jajka, mleko, cukier i syrop klonowy.
  • Całość mieszamy, aż do połączenia.
  • Dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę.
  • Całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitego ciasta.
  • Rozgrzewamy patelnię.
  • Smażymy nasze placuszki partiami z obu stron.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej