Najlepszy przepis na pieczone bataty. Tajemnicą ich smaku jest ten ser i zioła

2024-07-29 14:38

Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki, to doskonałe wegetariańskie danie lub dodatek do potraw mięsnych. Świetnie zastąpią tradycyjne ziemniaki i sprawią, że obiad będzie smakował obłędnie. Tajemnicą smaku pieczonych batatów przyrządzonych według tego sprawdzonego przepisu jest dodatek znanego włoskiego sera. Poznajcie prosty przepis na pełne smaku pieczone bataty.

pieczone bataty z parmezanem

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Weź bataty i posyp je tym włoskim serem. W tej wersji smakują najlepiej.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak najlepiej smakują bataty?

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to warzywa, które cenione są nie tylko ze względu na pyszny smak. To skarbnica witamin, minerałów i substancji odżywczych. Bataty są bogate w beta-karoten, błonnik, witaminy z grupy B, A, C i D. Wykazują działanie przeciwzapalne, regulują pracę jelit i korzystnie wpływają na wzrok. Są pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu. Słodkie ziemniaki są dostępne w prawie każdym sklepie i można je kupić bez względu na porę roku.

W tym prostym przepisie bataty grają główną rolę. Ich smak podkręcają przyprawy i zioła, które nadają przyjemnego aromatu. Do batatów dodaje się jeszcze jeden produkt. To włoski ser parmezan, który idealnie łączy smaki i sprawia, że to wegetariańskie danie jest tak dobre i aromatyczne. Uzupełnieniem potrawy jest lekki sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i przypraw. Pieczone słodkie ziemniaki przyrządzone według tej łatwej receptury smakują wyśmienicie.

Jak zrobić bataty pieczone w piekarniku?

Przepis na miękkie, aromatyczne i po prostu pyszne bataty z piekarnika jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Kiedy słodkie ziemniaki się pieką, należy przygotować jogurtowy sos. Bataty z piekarnika świetnie smakują na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu. W takiej wersji mogą być oryginalną przekąską na imprezie.

Jak więc upiec pyszne bataty z parmezanem w piekarniku? Z tym prostym i szybkim przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Danie uda się za pierwszym razem i będzie smakować obłędnie.

  • 1. krok – umycie i przekrojenie na połówki batatów
  • 2. krok – natarcie słodkich ziemniaków oliwą z oliwek i doprawienie ziołami oraz przyprawami
  • 3. krok – upieczenie batatów w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu jogurtowego do pieczonych słodkich ziemniaków

Jak upiec surowe bataty?

Słodkie ziemniaki z piekarnika przyrządzone według tego przepisu są pyszne i nie wymagają skomplikowanych czynności. Batatów nie trzeba obierać, ani gotować. Wystarczy dokładnie je umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Surowe warzywa wystarczy doprawić suszonymi ziołami i przyprawami. Formę z surowymi słodkimi ziemniakami wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze przez 35 minut. Pod koniec pieczenia połówki ziemniaków posypuje się startym parmezanem i zapieka jeszcze kilka minut. Upieczone bataty z parmezanem podaje się z sosem jogurtowym i świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bataty
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  •  
  • sos:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i natrzeć oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać tymiankiem i oregano.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 35 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika. Bataty posypać startym parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 3 minut, aż ser się roztopi.
  • Przygotować sos. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty udekorować sosem jogurtowym i posypać świeżymi ziołami.
  • Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...