Najlepszy przepis na pieczone bataty. Tajemnicą ich smaku jest ten ser i zioła

pieczone bataty z parmezanem
Autor: Shutterstock Weź bataty i posyp je tym włoskim serem. W tej wersji smakują najlepiej.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki, to doskonałe wegetariańskie danie lub dodatek do potraw mięsnych. Świetnie zastąpią tradycyjne ziemniaki i sprawią, że obiad będzie smakował obłędnie. Tajemnicą smaku pieczonych batatów przyrządzonych według tego sprawdzonego przepisu jest dodatek znanego włoskiego sera. Poznajcie prosty przepis na pełne smaku pieczone bataty.

Jak najlepiej smakują bataty?

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to warzywa, które cenione są nie tylko ze względu na pyszny smak. To skarbnica witamin, minerałów i substancji odżywczych. Bataty są bogate w beta-karoten, błonnik, witaminy z grupy B, A, C i D. Wykazują działanie przeciwzapalne, regulują pracę jelit i korzystnie wpływają na wzrok. Są pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu. Słodkie ziemniaki są dostępne w prawie każdym sklepie i można je kupić bez względu na porę roku.

W tym prostym przepisie bataty grają główną rolę. Ich smak podkręcają przyprawy i zioła, które nadają przyjemnego aromatu. Do batatów dodaje się jeszcze jeden produkt. To włoski ser parmezan, który idealnie łączy smaki i sprawia, że to wegetariańskie danie jest tak dobre i aromatyczne. Uzupełnieniem potrawy jest lekki sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i przypraw. Pieczone słodkie ziemniaki przyrządzone według tej łatwej receptury smakują wyśmienicie.

Jak zrobić bataty pieczone w piekarniku?

Przepis na miękkie, aromatyczne i po prostu pyszne bataty z piekarnika jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Kiedy słodkie ziemniaki się pieką, należy przygotować jogurtowy sos. Bataty z piekarnika świetnie smakują na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu. W takiej wersji mogą być oryginalną przekąską na imprezie.

Jak więc upiec pyszne bataty z parmezanem w piekarniku? Z tym prostym i szybkim przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Danie uda się za pierwszym razem i będzie smakować obłędnie.

  • 1. krok – umycie i przekrojenie na połówki batatów
  • 2. krok – natarcie słodkich ziemniaków oliwą z oliwek i doprawienie ziołami oraz przyprawami
  • 3. krok – upieczenie batatów w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu jogurtowego do pieczonych słodkich ziemniaków

Jak upiec surowe bataty?

Słodkie ziemniaki z piekarnika przyrządzone według tego przepisu są pyszne i nie wymagają skomplikowanych czynności. Batatów nie trzeba obierać, ani gotować. Wystarczy dokładnie je umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Surowe warzywa wystarczy doprawić suszonymi ziołami i przyprawami. Formę z surowymi słodkimi ziemniakami wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze przez 35 minut. Pod koniec pieczenia połówki ziemniaków posypuje się startym parmezanem i zapieka jeszcze kilka minut. Upieczone bataty z parmezanem podaje się z sosem jogurtowym i świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bataty
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  •  
  • sos:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i natrzeć oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać tymiankiem i oregano.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 35 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika. Bataty posypać startym parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 3 minut, aż ser się roztopi.
  • Przygotować sos. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty udekorować sosem jogurtowym i posypać świeżymi ziołami.
  • Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej