Przepis na te pełne smaku naleśniki przywiozłam z Bolonii. Teraz robię je raz w tygodniu

naleśniki po bolońsku
Autor: Shutterstock W Bolonii podają pyszne i aromatyczne naleśniki. Sekretem ich smaku jest wyśmienite nadzienie.
łatwy
45 min
4

To właśnie tam znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet. Miasto słynie z architektury, zabytków i kultury oraz pysznej i aromatycznej kuchni. W Bolonii, bo to o niej właśnie mowa, serwuje się mnóstwo obłędnych dań. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, są wyborne zapiekane naleśniki z mięsnym nadzieniem łączące smaki tego magicznego miasta. Poznajcie prosty przepis na naleśniki po bolońsku.

Z czego zrobić naleśniki po bolońsku?

Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione obłędnym mięsnym farszem to wyjątkowa kompozycja składników, które są tradycyjnymi elementami kuchni bolońskiej. Chociaż przepis pochodzi z tego włoskiego miasta, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach przez cały rok. Często wykorzystuje się je w innych potrawach.

Co jest potrzebne, aby zrobić naleśniki po bolońsku bez podróży do Włoch? Lista składników nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się naleśniki, a druga obejmuje składniki potrzebne do przyrządzenia do mięsnego farszu.

  • składniki na naleśniki – mąka pszenna, woda, jajko, sól
  • składniki do nadzienia mięsnego – ser mozzarella, mięso mielone drobiowe lub wieprzowe, passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, przyprawy

Jak się robi naleśniki po bolońsku?

Przepis na naleśniki, który pochodzi z Bolonii, nie jest skomplikowany. Danie jest łatwe i w miarę szybkie. Przyrządza się je w kilku bardzo prostych etapach. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu kuchni bolońskiej, aby naleśniki faszerowane aromatycznym mięsnym nadzieniem udały się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne naleśniki po bolońsku? Z tym przepisem wszystko się uda, a danie podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.

  • 1. etap – usmażenie naleśników
  • 2. etap – przygotowanie mięsnego farszu
  • 3. etap – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie w rulony
  • 4. etap – ułożenie naleśników w formie i posypanie mozzarellą
  • 5. etap – zapieczenie naleśników po bolońsku w piekarniku

Jak podawać naleśniki po bolońsku?

Naleśniki po bolońsku to znakomity pomysł na smaczny i sycący obiad we włoskim stylu dla całej rodziny. Potrawa jest smaczna i sycąca, więc idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Dodaje energii i poprawia humor.

Naleśniki po bolońsku świetnie smakują same, ale posiłek warto podać w towarzystwie kolorowej sałatki lub chrupiącej surówki. Zapiekane naleśniki pysznie smakują z sałatką z rukoli i pomidorów. Wierzch dania można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak bazylia czy natka pietruszki. Kieliszek czerwonego wina dopełni smak wyśmienitych naleśników po bolońsku.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • nadzienie:
  • 800 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i szczyptę soli. Wlać wodę i wbić jajko. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić.
  • Wlać passatę pomidorową i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką, chili, bazylią i oregano. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Na każdego naleśnika nałożyć porcje farszu i zwinąć w rulon. Ułożyć w formie do zapiekania. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej