Przepis na te pełne smaku naleśniki przywiozłam z Bolonii. Teraz robię je raz w tygodniu

To właśnie tam znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet. Miasto słynie z architektury, zabytków i kultury oraz pysznej i aromatycznej kuchni. W Bolonii, bo to o niej właśnie mowa, serwuje się mnóstwo obłędnych dań. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, są wyborne zapiekane naleśniki z mięsnym nadzieniem łączące smaki tego magicznego miasta. Poznajcie prosty przepis na naleśniki po bolońsku.
Z czego zrobić naleśniki po bolońsku?
Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione obłędnym mięsnym farszem to wyjątkowa kompozycja składników, które są tradycyjnymi elementami kuchni bolońskiej. Chociaż przepis pochodzi z tego włoskiego miasta, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach przez cały rok. Często wykorzystuje się je w innych potrawach.
Co jest potrzebne, aby zrobić naleśniki po bolońsku bez podróży do Włoch? Lista składników nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się naleśniki, a druga obejmuje składniki potrzebne do przyrządzenia do mięsnego farszu.
- składniki na naleśniki – mąka pszenna, woda, jajko, sól
- składniki do nadzienia mięsnego – ser mozzarella, mięso mielone drobiowe lub wieprzowe, passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, przyprawy
Jak się robi naleśniki po bolońsku?
Przepis na naleśniki, który pochodzi z Bolonii, nie jest skomplikowany. Danie jest łatwe i w miarę szybkie. Przyrządza się je w kilku bardzo prostych etapach. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu kuchni bolońskiej, aby naleśniki faszerowane aromatycznym mięsnym nadzieniem udały się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne naleśniki po bolońsku? Z tym przepisem wszystko się uda, a danie podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.
- 1. etap – usmażenie naleśników
- 2. etap – przygotowanie mięsnego farszu
- 3. etap – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie w rulony
- 4. etap – ułożenie naleśników w formie i posypanie mozzarellą
- 5. etap – zapieczenie naleśników po bolońsku w piekarniku
Jak podawać naleśniki po bolońsku?
Naleśniki po bolońsku to znakomity pomysł na smaczny i sycący obiad we włoskim stylu dla całej rodziny. Potrawa jest smaczna i sycąca, więc idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Dodaje energii i poprawia humor.
Naleśniki po bolońsku świetnie smakują same, ale posiłek warto podać w towarzystwie kolorowej sałatki lub chrupiącej surówki. Zapiekane naleśniki pysznie smakują z sałatką z rukoli i pomidorów. Wierzch dania można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak bazylia czy natka pietruszki. Kieliszek czerwonego wina dopełni smak wyśmienitych naleśników po bolońsku.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
nadzienie:- 800 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 800 ml passaty pomidorowej
- 100 g startego sera mozzarella
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę i szczyptę soli. Wlać wodę i wbić jajko. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić.
- Wlać passatę pomidorową i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką, chili, bazylią i oregano. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Na każdego naleśnika nałożyć porcje farszu i zwinąć w rulon. Ułożyć w formie do zapiekania. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.