Śniadanie w holenderskim stylu. Dutch baby z jabłkami i miodem

Śniadanie w holenderskim stylu. Dutch baby z jabłkami i miodem
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Puszysty naleśnik pieczony w holenderskim stylu to idealny sposób na śniadanie czy nawet na deser. Dutch baby nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Jeśli chcesz, możesz przygotować go w nieco jesiennej wersji. Dutch baby z miodem i jabłkiem to hit każdego stołu. Jego trzeba spróbować.

Śniadanie na słodko - w holenderskim stylu

Dutch baby w jesiennym wydaniu to idealny sposób na ciekawy deser czy przepiękne śniadanie. Nie jest to danie, które trudno przygotować, jednak wymaga skupienia - w szczególności przy nalewaniu ciasta. Można bowiem mocno się poparzyć jeśli nie jesteśmy uważni.

Efektem jednak całej tej naszej pracy jest przepyszny, puszysty naleśnik w parze z jabłkami w cynamonem oraz miodem. Smakuje doprawdy obłędnie, a wygląda zjawiskowo. To wspaniały pomysł na posiłek, kiedy mamy ochotę na coś jesiennego, ale na słodko.

Tego nie rób podczas pieczenia. Możesz wszystko zepsuć

Co ważne jednak to fakt, że podczas pieczenia nie powinniśmy pod żadnym pozorem otwierać piekarnika. Jeśli to zrobimy nasz holenderski naleśnik może opaść co może zepsuć nie tylko wygląd, ale również smak naszego dania. Warto więc powstrzymać się przed otwieraniem na czas pieczenia.

Jeśli chcemy naszego naleśnika możemy podawać dodatkowo z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym czy bitą śmietaną. Świetnym pomysłem może być również dodatek orzechów włoskich czy płatków migdałowych. To naprawdę prosty sposób na piękny i smaczny posiłek na słodko.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • Na wierzch:
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1–2 łyżki miodu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 
  • Do środka wkładamy żeliwną patelnię lub formę, tak by się dobrze nagrzała.
  • Do miksera wrzucamy jajka, mleko, mąkę, sól u wanilię.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Odstawiamy na kilka minut.
  • Jabłka kroimy w cienkie plasterki.
  • Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i cynamon.
  • Smażymy kilka minut.
  • Skraplamy sokiem z cytryny.
  • Ostrożnie wyjmujemy patelnie z pieca.
  • Wrzucamy do niej masło, rozpuszczamy i szybko wlewamy ciasto.
  • Na wierzch układamy nasze jabłka.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Po wyjęciu, od razu polewamy miodem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej