Zielona sałatka z 3 składników. Do zrobienia w kilka minut
2023-04-26
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielona sałatka to nie tylko pyszne połączenie kilku prostych składników, ale i moc zdrowia. Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka chwil i w takim samym tempie znika z talerzy. Jak zrobić zdrową sałatkę, która oczaruje smakiem? Odpowiedź znajdziecie w tym łatwym i szybkim przepisie.
Z czego zrobić zieloną sałatkę?
Ta pyszna sałatka składa się ze zdrowych zielonych warzyw. Do jej przygotowania potrzebny jest jarmuż, awokado oraz świeże zielone ogórki. Uzupełnieniem dania jest orzeźwiający sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz biały sezam.
Przepis na zieloną sałatkę
- Przepis na sałatkę z zielonych składników nie jest trudny. Wystarczy pokroić niektóre składniki, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi.
- Sałatkę robi się w mig. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
- Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego i zdrowego dania, są w sklepach przez cały rok. Jednak najlepiej sałatka smakuje wiosną, kiedy na bazarowych straganach piętrzą się nowalijki.
- Zamiast świeżych zielonych ogórków sprawdzą się gruntowe. Z nimi też będzie pysznie i zdrowo.
- Do sałatki pasuje awokado z zieloną skórką odmiany Fuerte. Można też wykorzystać awokado Hass, które charakteryzuje się skórką w fioletowo-czarnej barwie.
- Sałatkę z zielonych warzyw skrapia się oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Świetnie smakuje także z innymi sosami. Przykładem może tu być klasyczny winegret lub sos czosnkowy.
- Jarmuż można zamienić na szpinak, rukolę lub karbowaną sałatę.
- Smak sałatki zaostrzą płatki chili, którymi posypuje się sałatkę tuż przed podaniem.
- Do sosu można dodać odrobinę sosu sojowego ciemnego, który nada orientalny smak.
SKŁADNIKI
- 100 g jarmużu
- 2 świeże zielone ogórki
- 2 dojrzałe awokado
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego sezamu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Jarmuż umyć, osuszyć i porwać, usuwając twarde łodygi. Ogórki bez obierania ze skórki pokroić w grubsze plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i skropić 1/2 łyżki soku z cytryny.
- Na dużym talerzu ułożyć jarmuż, plasterki ogórka i awokado. Posypać sezamem.
- Przed podaniem skropić sosem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?