Zielona sałatka z 3 składników. Do zrobienia w kilka minut

zielona sałatka
Autor: Shutterstock Ekspresowa zielona sałatka to moc zdrowia.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona sałatka to nie tylko pyszne połączenie kilku prostych składników, ale i moc zdrowia. Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka chwil i w takim samym tempie znika z talerzy. Jak zrobić zdrową sałatkę, która oczaruje smakiem? Odpowiedź znajdziecie w tym łatwym i szybkim przepisie.

Z czego zrobić zieloną sałatkę?

Ta pyszna sałatka składa się ze zdrowych zielonych warzyw. Do jej przygotowania potrzebny jest jarmuż, awokado oraz świeże zielone ogórki. Uzupełnieniem dania jest orzeźwiający sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz biały sezam.

Przepis na zieloną sałatkę

  • Przepis na sałatkę z zielonych składników nie jest trudny. Wystarczy pokroić niektóre składniki, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi.
  • Sałatkę robi się w mig. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego i zdrowego dania, są w sklepach przez cały rok. Jednak najlepiej sałatka smakuje wiosną, kiedy na bazarowych straganach piętrzą się nowalijki.
  • Zamiast świeżych zielonych ogórków sprawdzą się gruntowe. Z nimi też będzie pysznie i zdrowo.
  • Do sałatki pasuje awokado z zieloną skórką odmiany Fuerte. Można też wykorzystać awokado Hass, które charakteryzuje się skórką w fioletowo-czarnej barwie.
  • Sałatkę z zielonych warzyw skrapia się oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Świetnie smakuje także z innymi sosami. Przykładem może tu być klasyczny winegret lub sos czosnkowy.
  • Jarmuż można zamienić na szpinak, rukolę lub karbowaną sałatę.
  • Smak sałatki zaostrzą płatki chili, którymi posypuje się sałatkę tuż przed podaniem.
  • Do sosu można dodać odrobinę sosu sojowego ciemnego, który nada orientalny smak.

SKŁADNIKI

  • 100 g jarmużu
  • 2 świeże zielone ogórki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego sezamu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Jarmuż umyć, osuszyć i porwać, usuwając twarde łodygi. Ogórki bez obierania ze skórki pokroić w grubsze plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i skropić 1/2 łyżki soku z cytryny.
  • Na dużym talerzu ułożyć jarmuż, plasterki ogórka i awokado. Posypać sezamem.
  • Przed podaniem skropić sosem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
więcej