Mam sposób na niezjedzone naleśniki. Przygotowuje z nich to pyszne danie

Nasmażyliście naleśników jak dla armii i teraz nie wiecie, co począć z tymi, które zostały? Na szczęście jest na to prosty, szybki i smakowity sposób. Wystarczy kilka składników, by przygotować z nich niezwykłe i pełne aromatów kubeczki. Magazyn Taste of Home zachwyca po raz kolejny.
Śniadanie dla całej rodziny. Prosty i szybki przepis z wykorzystaniem resztek
Kubeczki z naleśników wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem to idealny sposób na aromatyczne śniadanie dla całej rodziny i przy okazji wykorzystanie resztek. Choć bez problemu do tego przepisu możemy usmażyć świeżych naleśników, to jednak zdecydowanie lepszym pomysłem będzie wykorzystanie tych, które pozostały nam z innego posiłku.
Nasze danie może przypominać quiche, tylko zamiast kruchego ciasta mamy tu do czynienia z pysznym naleśnikowym spodem. Te naprawdę proste do przygotowania danie, które można w prosty sposób dopasowywać do siebie.
Jeśli chcemy możemy zamienić kiełbaskę na inne mięso lub całkowicie pominąć dodawanie mięsa. Można również pomyśleć o dodatku ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się na przykład pomidor, papryka czy szpinak.
Ten przepis sprawdzi się doskonale każdego dnia. Pełen aromatów i ciekawych smaków, przy których nie trzeba się narobić, a można wykorzystać wszelkie resztki z lodówki. Zaskocz rodzinę aromatycznymi kubeczkami, które przypadną do gustu każdemu, kto choć raz ich spróbuje.
SKŁADNIKI
- 12 naleśników
- 200 kiełbasy
- 1 cebula
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka 2 proc.
- 1/2 szklanki majonezu
- 250 g startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę z posiekaną cebulą.
- W misce mieszamy mleko, jajka i majonez.
- Dodajemy naszą kiełbasę c cebulą i ser do mieszanki jajecznej.
- Formę na muffiny dokładnie natłuszczamy.
- Wykładamy ją naszymi naleśnikami.
- Do około 3/4 wypełniamy ją naszym farszem.
- Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach.
- Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejny kwadrans.