Mam sposób na niezjedzone naleśniki. Przygotowuje z nich to pyszne danie

Mam sposób na niezjedzone naleśniki. Przygotowuje z nich to pyszne danie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
12

Nasmażyliście naleśników jak dla armii i teraz nie wiecie, co począć z tymi, które zostały? Na szczęście jest na to prosty, szybki i smakowity sposób. Wystarczy kilka składników, by przygotować z nich niezwykłe i pełne aromatów kubeczki. Magazyn Taste of Home zachwyca po raz kolejny.

 Śniadanie dla całej rodziny. Prosty i szybki przepis z wykorzystaniem resztek

Kubeczki z naleśników wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem to idealny sposób na aromatyczne śniadanie dla całej rodziny i przy okazji wykorzystanie resztek. Choć bez problemu do tego przepisu możemy usmażyć świeżych naleśników, to jednak zdecydowanie lepszym pomysłem będzie wykorzystanie tych, które pozostały nam z innego posiłku.

Nasze danie może przypominać quiche, tylko zamiast kruchego ciasta mamy tu do czynienia z pysznym naleśnikowym spodem. Te naprawdę proste do przygotowania danie, które można w prosty sposób dopasowywać do siebie. 

Jeśli chcemy możemy zamienić kiełbaskę na inne mięso lub całkowicie pominąć dodawanie mięsa. Można również pomyśleć o dodatku ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się na przykład pomidor, papryka czy szpinak

Ten przepis sprawdzi się doskonale każdego dnia. Pełen aromatów i ciekawych smaków, przy których nie trzeba się narobić, a można wykorzystać wszelkie resztki z lodówki. Zaskocz rodzinę aromatycznymi kubeczkami, które przypadną do gustu każdemu, kto choć raz ich spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 12 naleśników
  • 200 kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka 2 proc.
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 250 g startego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę z posiekaną cebulą.
  • W misce mieszamy mleko, jajka i majonez.
  • Dodajemy naszą kiełbasę c cebulą i ser do mieszanki jajecznej.
  • Formę na muffiny dokładnie natłuszczamy.
  • Wykładamy ją naszymi naleśnikami.
  • Do około 3/4 wypełniamy ją naszym farszem.
  • Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach.
  • Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejny kwadrans.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej