Karmelowe placuszki z 4 składników. Prosty przepis w 3 krokach
Dieta wegetariańska
Jak szybko przygotować pyszne, domowe placuszki, które rozpływają się w ustach? Można je zrobić w zaledwie piętnaście minut, używając czterech prostych składników. Te obłędne karmelowe placuszki zachwycą każdego i będą smakować o każdej porze dnia: na słodkie śniadanie, pyszną przekąskę lub oryginalną kolację. Oto sprawdzony przepis na karmelowe placuszki z czterech składników.
Karmelowe placuszki – składniki
Do przygotowania ciasta na karmelowe placuszki wykorzystuje się tylko cztery proste składniki. Wszystkie produkty są niedrogie i łatwo dostępne. Być może macie je w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Co więc jest potrzebne do zrobienia placuszków karmelowych?
- pudding w karmelowym smaku – główny składniki placuszków, który nadaje karmelowego smaku
- mąka pszenna – łączy składniki
- jajka – źródło białka
- proszek do pieczenia – spulchnia placki karmelowe
Jak zrobić placki na patelni?
Przepis na pyszne domowe placuszki karmelowe nie jest trudny. Robi się je łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji. Są gotowe w kwadrans. Wystarczy wymieszać składniki na jednolitą masę, a następie nakładać porcje masy na patelnię z niewielką ilością oleju, formować okrągłe placki i smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki można przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób usunie się nadmiar oleju ze smażenia.
Jak podawać placuszki karmelowe?
Pyszne placuszki w karmelowym smaku smakują zawsze. Poprawiają humor, dodają energii i sycą. To pomysł na śniadanie lub jedzenie na wynos. Placki można podać na deser po rodzinnym obiedzie lub zaserwować na ciepłą kolację. Zaletą karmelowych placków jest to, że są dobre i na ciepło, i na zimno.
Karmelowe placuszki pysznie smakują same, ale jeszcze lepsze będą z dodatkami, które wzbogacą ich smak. Sprawdzi się cukier puder, miód lub syrop klonowy. Do placuszków pasuje naturalny jogurt lub polewa czekoladowa. Porcje placuszków karmelowych warto wzbogacić sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- 200 g puddingu karmelowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pudding i wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nakładać porcje masy, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z jogurtem, miodem, syropem klonowym lub owocami.