Karmelowe placuszki z 4 składników. Prosty przepis w 3 krokach

placuszki karmelowe
Autor: Shutterstock Karmelowe placuszki są puszyste, pyszne i gotowe w 15 minut.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić szybkie placki? Pyszne i rozpływające się w ustach domowe placki można zrobić w kwadrans, wykorzystując cztery proste składniki. Obłędne placuszki karmelowe zachwycą każdego i będą smakować o każdej porze dnia. To pomysł na słodkie śniadanie, pyszną przekąskę lub oryginalną kolację. Poznajcie sprawdzony przepis na karmelowe placuszki z czterech składników.

Karmelowe placuszki – składniki

Do przygotowania ciasta na karmelowe placuszki wykorzystuje się tylko cztery proste składniki. Wszystkie produkty są niedrogie i łatwo dostępne. Być może macie je w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Co więc jest potrzebne do zrobienia placuszków karmelowych?

  • pudding w karmelowym smaku – główny składniki placuszków, który nadaje karmelowego smaku
  • mąka pszenna – łączy składniki
  • jajka – źródło białka
  • proszek do pieczenia – spulchnia placki karmelowe

Jak zrobić placki na patelni?

Przepis na pyszne domowe placuszki karmelowe nie jest trudny. Robi się je łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji. Są gotowe w kwadrans. Wystarczy wymieszać składniki na jednolitą masę, a następie nakładać porcje masy na patelnię z niewielką ilością oleju, formować okrągłe placki i smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki można przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób usunie się nadmiar oleju ze smażenia.

Jak podawać placuszki karmelowe?

Pyszne placuszki w karmelowym smaku smakują zawsze. Poprawiają humor, dodają energii i sycą. To pomysł na śniadanie lub jedzenie na wynos. Placki można podać na deser po rodzinnym obiedzie lub zaserwować na ciepłą kolację. Zaletą karmelowych placków jest to, że są dobre i na ciepło, i na zimno.

Karmelowe placuszki pysznie smakują same, ale jeszcze lepsze będą z dodatkami, które wzbogacą ich smak. Sprawdzi się cukier puder, miód lub syrop klonowy. Do placuszków pasuje naturalny jogurt lub polewa czekoladowa. Porcje placuszków karmelowych warto wzbogacić sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 200 g puddingu karmelowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pudding i wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nakładać porcje masy, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z jogurtem, miodem, syropem klonowym lub owocami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej