Naleśniki bez mąki. Z tym składnikiem smakują lepiej niż klasyczne

naleśniki bez mąki
Autor: Shutterstock Naleśniki bez mąki zachwycają. Nie zawierają glutenu i pszenicy.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kto lubi naleśniki, na pewno będzie zachwycony tym łatwym przepisem. Naleśniki bez mąki są nie tylko pyszne. Są lekkie jak chmurka, zdrowe i lekkostrawne. Bez obaw można wcinać je na diecie. Do przygotowania ciasta naleśnikowego nie wykorzystuje się mąki. Została zastąpiona innym, zdrowym i niedrogim produktem. Czy da się zrobić naleśniki bez mąki? Odpowiedź znajdziecie w przepisie na pyszne domowe naleśniki bez mąki.

Co można dać zamiast mąki do naleśników?

Naleśniki bez dodatku mąki można zrobić łatwo i bez zbędnych komplikacji. Na liście składników nie ma mąki pszennej ani żadnej innej. Ten produkt zastępuje cieszący się ostatnio sporą popularnością artykuł. W tym sprawdzonym przepisie naleśniki robi się z kaszy manny, która wyróżnia się wysoką zawartością witamin, minerałów i składników odżywczych. Jest lekkostrawna i dodaje energii.

Z czego zrobić naleśniki bez mąki?

Na liście składników potrzebnych do usmażenia fury pysznych domowych naleśników bez mąki znalazło się tylko sześć składników. Produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach. Być może macie je wszystkie w domu. Wyśmienite naleśniki bez dodatku mąki możecie zrobić nawet zaraz.

Co więc należy przygotować, aby zrobić doskonałe i cieniutkie naleśniki bez mąki? Niezbędne są takie składniki jak:

  • kasza manna
  • mleko
  • jajka
  • cukier
  • masło klarowane lub olej
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Przepis na smakowite naleśniki bez mąki nie jest trudny. Przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników to łatwe czynności, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Przepis został podzielony na kilka kroków, które nie zajmują wielu godzin w kuchni.

Jak więc przygotować wyborne naleśniki bez dodatku mąki? Postępując według kolejnych kroków, naleśniki wyjdą już za pierwszym razem.

  • 1. krok – zalanie kaszy manny mlekiem i odstawienie na 30 minut
  • 2. krok – zmiksowanie kaszy manny z mlekiem i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie naleśników na patelni bez dodatkowego tłuszczu

Jak podawać naleśniki bez mąki?

Przepis na naleśniki, do przygotowania których nie jest potrzebna mąka, warto zapisać. Sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. Pysznie smakują w wersji słodkiej z dodatkiem dżemu, twarożku czy świeżych owoców. Można podać je w wersji wytrawnej z mięsem lub wędliną, serem i warzywami. Doskonale smakują w formie zapiekanek.

Naleśniki to idealna baza do przygotowania innych potraw. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na dania z naleśnikami w roli głównej. Zamiast tradycyjnych naleśników sprawdzą się te bez mąki.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę mannę wsypać do miski. Wlać mleko, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 30 minut.
  • Wbić jajka. Wsypać cukier i sól. Dodać roztopione masło klarowane lub wlać olej. Zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto.
  • Na mocno rozgrzaną patelnię nalewać porcje ciasta. Rozprowadzić je po całej powierzchni, krążąc patelnią. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż naleśniki zaczną się rumienić. Przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
  • Naleśniki podawać zaraz po usmażeniu na słodko lub w wersji wytrawnej.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej