Rolada naleśnikowa z warzywami. Przekąska, która podbije niejedno podniebienie
Rolada naleśnikowa z warzywami to pyszna i perfekcyjna przekąska, którą można serwować bez względu na okazję. To smakowity pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Rolada jest nie tylko smaczna, ale i efektownie się prezentuje, więc można podać ja jako przekąskę na sylwestra i imprezę karnawałową. Poznaj przepis i dowiedz się, dlaczego warto zrobić ten wyborny przysmak.
Jak zrobić roladę naleśnikową z warzywami?
Najpierw należy usmażyć naleśniki. Następnie przyrządza się warzywny farsz. Starte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz cebulę i por należy usmażyć do miękkości. Dodaje się też zielony groszek, aromatyczne suszone pomidory, starty żółty ser, czosnek i szczypiorek. Naleśniki układa się tak, aby jeden zachodził na drugiego i nakłada farsz. Pozostaje tylko zwinięcie rolady i schłodzenie jej w lodówce.
Przepis na roladę naleśnikową
- To łatwy i szybki przepis na pyszną i uniwersalną przekąskę.
- Na liście składników znajdują się produkty do ciasta naleśnikowego oraz warzywnego farszu. Wszystkie łatwo kupić bez względu na porę roku.
- Do rolady można wykorzystać naleśniki, które zostały z poprzedniego dnia. Do farszu nadadzą się resztki warzyw czy otwarta już puszka zielonego groszku. W ten sposób jedzenie się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszna przekąska zero waste.
- Farsz można zaostrzyć, dodając posiekaną papryczkę chili lub zmielony pieprz cayenne.
- Smak farszu podkreśli zielony sos pesto lub musztarda francuska.
- Starty żółty ser zastąpi mozzarella, cheddar lub słona feta.
- Do rolady naleśnikowej warto podać sos czosnkowy, tysiąca wysp lub ziołowy.
SKŁADNIKI
- ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
farsz:- 100 g startego żółtego sera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z solą, wlać wodę i mleko, wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażyć porcje ciasta naleśnikowego. Krążąc patelnią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż będą złote. Przełożyć na talerz i przykryć.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, a por w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę i por, aż się zeszklą. Dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Patelnię zestawić z ognia.
- Dodać zielony groszek, starty żółty ser, posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na desce rozłożyć 2 naleśniki, tak aby na siebie zachodziły. Na środek wyłożyć jeszcze ciepły farsz i zawinąć w roladę, a następnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.