Rolada naleśnikowa z warzywami. Przekąska, która podbije niejedno podniebienie

rolada naleśnikowa z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Rolada naleśnikowa z warzywami to pyszna i perfekcyjna przekąska, którą można serwować bez względu na okazję. To smakowity pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Rolada jest nie tylko smaczna, ale i efektownie się prezentuje, więc można podać ja jako przekąskę na sylwestra i imprezę karnawałową. Poznaj przepis i dowiedz się, dlaczego warto zrobić ten wyborny przysmak.

Jak zrobić roladę naleśnikową z warzywami?

Najpierw należy usmażyć naleśniki. Następnie przyrządza się warzywny farsz. Starte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz cebulę i por należy usmażyć do miękkości. Dodaje się też zielony groszek, aromatyczne suszone pomidory, starty żółty ser, czosnek i szczypiorek. Naleśniki układa się tak, aby jeden zachodził na drugiego i nakłada farsz. Pozostaje tylko zwinięcie rolady i schłodzenie jej w lodówce.

Przepis na roladę naleśnikową

  • To łatwy i szybki przepis na pyszną i uniwersalną przekąskę.
  • Na liście składników znajdują się produkty do ciasta naleśnikowego oraz warzywnego farszu. Wszystkie łatwo kupić bez względu na porę roku.
  • Do rolady można wykorzystać naleśniki, które zostały z poprzedniego dnia. Do farszu nadadzą się resztki warzyw czy otwarta już puszka zielonego groszku. W ten sposób jedzenie się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszna przekąska zero waste.
  • Farsz można zaostrzyć, dodając posiekaną papryczkę chili lub zmielony pieprz cayenne.
  • Smak farszu podkreśli zielony sos pesto lub musztarda francuska.
  • Starty żółty ser zastąpi mozzarella, cheddar lub słona feta.
  • Do rolady naleśnikowej warto podać sos czosnkowy, tysiąca wysp lub ziołowy.

SKŁADNIKI

  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z solą, wlać wodę i mleko, wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć porcje ciasta naleśnikowego. Krążąc patelnią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż będą złote. Przełożyć na talerz i przykryć.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, a por w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę i por, aż się zeszklą. Dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Patelnię zestawić z ognia.
  • Dodać zielony groszek, starty żółty ser, posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na desce rozłożyć 2 naleśniki, tak aby na siebie zachodziły. Na środek wyłożyć jeszcze ciepły farsz i zawinąć w roladę, a następnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
więcej