Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą. Zapiecz je w tym sosie, a wyjdą obłędnie
Dieta wegetariańska
Pyszne i aromatyczne zapiekane naleśniki, w środku których ukryty jest smakowity farsz z pieczarek, cukinii i gorgonzoli, to propozycja na sycący rodzinny obiad. Idealnym uzupełnieniem jest domowy sos pomidorowy. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt trudne i czasochłonne. Zaskoczcie bliskich i wybierzcie przepis na naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?
Przyrządzenie naleśników z wegetariańskim farszem z warzyw i aromatycznego sera jest proste. Jeżeli lubicie naleśniki, ten przepis nie powinien sprawić wam przykrych niespodzianek. Jak więc zrobić naleśniki z wytrawnym farszem? Przygotowanie zostało podzielone na etapy:
- 1. etap – usmażenie naleśników
- 2. etap – przygotowanie sosu pomidorowego
- 3. etap – przyrządzenie farszu z pieczarek, cukinii i gorgonzoli
- 4. etap – faszerowanie naleśników
- 5. etap – zapieczenie naleśników w piekarniku
Kiedy podawać naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?
Ten prosty przepis na sycące i pełne smakowitych składników naleśniki dobrze jest mieć zawsze pod ręką. Dzięki temu, że robi się je łatwo i bez zbędnych komplikacji, sprawdzi się przez cały rok. To propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Można podać je na kolację lub jako przekąskę na ciepło na imprezie. Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą mogą wcinać wegetarianie, ponieważ jest to danie bez mięsa.
Z czym podawać naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?
Do naleśników faszerowanych pieczarkami i cukinią nie są już potrzebne inne dodatki. Warto jednak zaserwować chrupiącą i soczystą surówkę. Ten dodatek sprawi, że obiad będzie kompletny. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki do obiadu z naleśnikami w roli głównej.
- Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Surówka z selera korzeniowego. Doskonały dodatek do obiadu
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki gazowanej wody
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
- nadzienie:
- 3 średnie cukinie
- 350 g pieczarek
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
Dodatkowo:- 100 g starego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć na sitko. Lekko posolić i odstawić na 30 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Przygotować sos pomidorowy. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i krótko smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać krojone pomidory i doprawią solą, bazylią i oregano. Podgrzewać kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinie. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje.
- Dodać połamany na małe kawałki ser gorgonzola i wlać śmietankę. Mieszać, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na każdego naleśnika nałożyć po 2 łyżki farszu i posypać startym żółtym serem. Zawinąć w rulonik. Układać obok siebie w formie do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i posypać startą mozzarellą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na gorąco z ulubioną surówką.