Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą. Zapiecz je w tym sosie, a wyjdą obłędnie

naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą
Autor: Shutterstock Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą to odjazdowy przepis na pyszny obiad
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i aromatyczne zapiekane naleśniki, w środku których ukryty jest smakowity farsz z pieczarek, cukinii i gorgonzoli, to propozycja na sycący rodzinny obiad. Idealnym uzupełnieniem jest domowy sos pomidorowy. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt trudne i czasochłonne. Zaskoczcie bliskich i wybierzcie przepis na naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?

Przyrządzenie naleśników z wegetariańskim farszem z warzyw i aromatycznego sera jest proste. Jeżeli lubicie naleśniki, ten przepis nie powinien sprawić wam przykrych niespodzianek. Jak więc zrobić naleśniki z wytrawnym farszem? Przygotowanie zostało podzielone na etapy:

  • 1. etap – usmażenie naleśników
  • 2. etap – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 3. etap – przyrządzenie farszu z pieczarek, cukinii i gorgonzoli
  • 4. etap – faszerowanie naleśników
  • 5. etap – zapieczenie naleśników w piekarniku

Kiedy podawać naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?

Ten prosty przepis na sycące i pełne smakowitych składników naleśniki dobrze jest mieć zawsze pod ręką. Dzięki temu, że robi się je łatwo i bez zbędnych komplikacji, sprawdzi się przez cały rok. To propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Można podać je na kolację lub jako przekąskę na ciepło na imprezie. Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą mogą wcinać wegetarianie, ponieważ jest to danie bez mięsa.

Z czym podawać naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą?

Do naleśników faszerowanych pieczarkami i cukinią nie są już potrzebne inne dodatki. Warto jednak zaserwować chrupiącą i soczystą surówkę. Ten dodatek sprawi, że obiad będzie kompletny. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki do obiadu z naleśnikami w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki gazowanej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • nadzienie:
  • 3 średnie cukinie
  • 350 g pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól

  • Dodatkowo:
  • 100 g starego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć na sitko. Lekko posolić i odstawić na 30 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Przygotować sos pomidorowy. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i krótko smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać krojone pomidory i doprawią solą, bazylią i oregano. Podgrzewać kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinie. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje.
  • Dodać połamany na małe kawałki ser gorgonzola i wlać śmietankę. Mieszać, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na każdego naleśnika nałożyć po 2 łyżki farszu i posypać startym żółtym serem. Zawinąć w rulonik. Układać obok siebie w formie do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i posypać startą mozzarellą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na gorąco z ulubioną surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej