Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia

szybka surówka z czerwonej kapusty
Autor: Shutterstock Surówkę z czerwonej kapusty zrobisz 5 minut. Jest pyszna, łatwa i zdrowa.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie obłędną surówkę z czerwonej kapusty. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom jej smak jest wyjątkowy, ale największą zaletą jest czas przygotowania. Surówkę z czerwonej kapusty zrobicie w 5 minut.

Surówka z czerwonej kapusty – składniki

Według tego przepisu do przyrządzenia domowej surówki będzie potrzebna tytułowa czerwona kapusta. Do niej dołączyła cebula, marchewka i jabłko. Nutę świeżości nadają posiekane świeże zioła, czyli natka pietruszki i koperek. Składniki scala majonez i sok z cytryny, który dodatkowo podbija smak czerwonej kapusty.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Kapusta w pięknym czerwonym kolorze to nie tylko smak, ale i mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Za jej obłędny kolor odpowiedzialne są naturalne barwniki, czyli antocyjany. To przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Czerwona kapusta jest skarbnicą witamin z grupy B oraz C, K i A oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Przepis na szybką surówkę z czerwonej kapusty

  • To łatwy przepis na pyszny dodatek do dań mięsnych i potraw wegetariańskich. Surówkę przyrządza się według kilku bardzo łatwych kroków.
  • To szybki przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Chwila krojenia, chwila mieszania i pyszny warzywny dodatek jest gotowy.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można bez problemu kupić w sklepach i na bazarkach.
  • Surówkę można wzbogacić, dodają posiekane orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika lub dyni.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, posolić i wymieszać. Przełożyć na sitko. Ugnieść dłońmi, odciskając wodę. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce jabłko i marchewkę. Wsypać natkę i koperek. Wymieszać.
  • Wlać sok z cytryny i dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać od razu jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej