Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
![szybka surówka z czerwonej kapusty](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-VDdZ-bj4D-SKCQ_szybka-surowka-z-czerwonej-kapusty-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Surówki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie obłędną surówkę z czerwonej kapusty. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom jej smak jest wyjątkowy, ale największą zaletą jest czas przygotowania. Surówkę z czerwonej kapusty zrobicie w 5 minut.
Surówka z czerwonej kapusty – składniki
Według tego przepisu do przyrządzenia domowej surówki będzie potrzebna tytułowa czerwona kapusta. Do niej dołączyła cebula, marchewka i jabłko. Nutę świeżości nadają posiekane świeże zioła, czyli natka pietruszki i koperek. Składniki scala majonez i sok z cytryny, który dodatkowo podbija smak czerwonej kapusty.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Kapusta w pięknym czerwonym kolorze to nie tylko smak, ale i mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Za jej obłędny kolor odpowiedzialne są naturalne barwniki, czyli antocyjany. To przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Czerwona kapusta jest skarbnicą witamin z grupy B oraz C, K i A oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Przepis na szybką surówkę z czerwonej kapusty
- To łatwy przepis na pyszny dodatek do dań mięsnych i potraw wegetariańskich. Surówkę przyrządza się według kilku bardzo łatwych kroków.
- To szybki przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Chwila krojenia, chwila mieszania i pyszny warzywny dodatek jest gotowy.
- Na liście składników znajdują się produkty, które można bez problemu kupić w sklepach i na bazarkach.
- Surówkę można wzbogacić, dodają posiekane orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika lub dyni.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, posolić i wymieszać. Przełożyć na sitko. Ugnieść dłońmi, odciskając wodę. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce jabłko i marchewkę. Wsypać natkę i koperek. Wymieszać.
- Wlać sok z cytryny i dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Podawać od razu jako dodatek do obiadu.