Surówka z selera korzeniowego. Doskonały dodatek do obiadu
2022-07-13
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z selera korzeniowego jest uważana za surówkę piękności. Warto ją jeść, bo doskonale wpływa na cerę. I świetnie smakuje.
SKŁADNIKI
- mały seler
- 1 jabłko lub gruszka
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól
- opcjonalnie namoczone wcześniej rodzynki lub odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Posolić, ewentualnie delikatnie posypać cukrem. Odstawić na pół godziny, aby seler nieco zmiękł.
- Po tym czasie zetrzeć tak samo jabłko (lub gruszkę).
- Zmieszać seler z jabłkiem, ewentualnie namoczonymi wcześniej rodzynkami. Jeśli trzeba, doprawić solą. Dodać jogurt.
- Przed podaniem najlepiej gotową surówkę schłodzić.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?