Surówka z selera korzeniowego. Doskonały dodatek do obiadu

Surówka z selera
Autor: Shutterstock Surówka z selera i jabłka z dodatkiem jogurtu jest uznana za surówkę piękności
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z selera korzeniowego jest uważana za surówkę piękności. Warto ją jeść, bo doskonale wpływa na cerę. I świetnie smakuje.

SKŁADNIKI

  • mały seler
  • 1 jabłko lub gruszka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól
  • opcjonalnie namoczone wcześniej rodzynki lub odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Posolić, ewentualnie delikatnie posypać cukrem. Odstawić na pół godziny, aby seler nieco zmiękł.
  • Po tym czasie zetrzeć tak samo jabłko (lub gruszkę).
  • Zmieszać seler z jabłkiem, ewentualnie namoczonymi wcześniej rodzynkami. Jeśli trzeba, doprawić solą. Dodać jogurt.
  • Przed podaniem najlepiej gotową surówkę schłodzić.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej