Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową

2021-02-28
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Autor: Shutterstock Pyszna surówka z zielonego ogórka
łatwy
20 min
4

Surówka z zielonego ogórka i cebuli to przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową. Wystarczy pokrojone ogórki i cebulę zalać aromatycznym winegretem czosnkowym i gotowe. Odrobina świeżej mięty nada surówce zupełnie nową jakość. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem surówki podczas rodzinnego obiadu!

Składniki

3 zielone ogórki wężowe, z cienką skórką, umyte i nieobrane, pokrojone na plasterki

1 czerwona cebula, pokrojona

2 ząbki czosnku

2 łyżki koperku posiekanego

1 łyżka listków mięty posiekanych

3 łyżki oliwy

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczka soli

pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać oliwę, sok z cytryny i miód. Zmiksować na sos.

W misce wymieszać plasterki ogórka z cebulą, koperkiem i miętą. Polać sosem. Wymieszać.

Odstawić na 15 minut. Podawać jako surówkę do dań gorących. 

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne