Puszyste racuchy z bananami. Szybki i prosty przepis na śniadanie lub przekąskę

racuchy z bananami
Autor: Shutterstock Racuchy z bananami na jogurcie są wyjątkowo puszyste i pyszne.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Czy do racuchów można dodać banany? Odpowiedź na to pytanie jest prosta jak ten przepis. Racuchy z dodatkiem bananów to pyszne i uniwersalne danie, które można serwować bez względu na porę dnia. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi usmażycie furę pysznych racuchów z bananami, które zachwycą każdy kubek smakowy.

Z czego zrobić racuchy z bananami?

Lista składników, które wykorzystuje się do przygotowania doskonałych racuchów z bananami, jest krótka. Znajduje się na niej tylko sześć niedrogich produktów oraz masło klarowane, na którym smaży się bananowe racuszki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.

Jakie więc produkty są potrzebne do zrobienia domowych racuchów z bananami? Racuchy robi się mąki pszennej z dodatkiem jajek i cukru z prawdziwą wanilią. Dodaje się także naturalny jogurt, który sprawia, że racuchy są delikatne i puszyste. Banany nadają przyjemnego smaku i naturalnej słodyczy. Do ciasta wsypuje się także sodę oczyszczoną, która jest dobrym zamiennikiem proszku do pieczenia.

Jak zrobić racuchy z bananami?

Przepis na racuchy z bananami jest bardzo łatwy. Przygotowanie ciasta trwa tylko kilka minut, a smażenie zajmuje niewiele więcej. To dobry pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Dzięki temu owoce się nie zmarnują i powstanie pyszne danie, które oczaruje smakiem.

Najpierw należy wymieszać jogurt naturalny z cukrem waniliowym, jajkami i sodą. Następnie stopniowo dodaje się mąkę pszenną i pokrojone w plasterki banany. Po wymieszaniu ciasto trzeba odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Racuchy smaży się na maśle klarowanym, dzięki czemu zyskują jeszcze lepszy smak. Porcje ciasta nakłada się na patelnię za pomocą łyżki i smaży z każdej strony. Racuchy z bananami są gotowe, kiedy nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.

Jak podawać racuchy z bananami?

Domowe racuchy z dodatkiem bananów będą smakować zawsze i każdemu. To uniwersalne danie, które sprawdzi się przez cały rok. Bananowe racuchy można serwować na ciepło od razu po usmażeniu lub na zimno po ostygnięciu. W obu wersjach smakują rewelacyjnie. To pomysł na słodkie i owocowe śniadanie lub deser. Pysznie smakują w ciągu dnia jako przekąska między posiłkami.

Racuchy z bananami można podać same lub z dodatkami. Sprawdzą się plasterki banana lub inne sezonowe owoce. Dobrze łączą się z serkiem homogenizowanym. Można skropić je miodem lub syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt przelać do miski. Wbić jajka i wsypać cukier z wanilią oraz sodę. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
  • Stopniowo dodawać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Dodać pokrojone w plasterki banany i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć partiami z obu stron, aż zaczną się rumienić.
  • Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło udekorowane plasterkami bananów i oprószone cukrem pudrem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
więcej