Puszyste placki na mleku skondensowanym. Biją na głowę te na kefirze i maślance

placki na mleku skondesowanym
Autor: Shutterstock Placki na mleku skondensowanym są obłędnie puszyste, proste i szybkie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z mleka skondensowanego niesłodzonego? Najlepszym wyborem jest ten łatwy przepis. Pyszne i puszyste placki z dodatkiem niesłodzonego mleka skondensowanego oczarują. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony smakiem i konsystencją. Placki robi się łatwo i szybko. Przekonajcie się sami i wybierzcie sprawdzony, prosty i szybki przepis na obłędne placki na mleku skondensowanym.

Placki na mleku skondensowanym – składniki

Do przygotowania pysznych domowych placków potrzebne są proste składniki, które zawsze są dostępne w mniejszych i większych sklepach. Część z nich możecie mieć w domu, więc nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.

Aby usmażyć furę puszystszych placków, należy przygotować takie produkty jak:

Jak zrobić placki na mleku skondensowanym?

Przepis na pyszne i mega puszyste placki z dodatkiem niesłodzonego mleka skomplikowanego jest łatwy. Przygotowanie ciasta i usmażenie placków nie zajmuje dużo czasu.

Jak więc usmażyć pyszne placki na mleku skondensowanym?

  • 1. krok – wymieszanie mleka skondensowanego z sokiem z cytryny, jajkiem i cukrem z wanilią
  • 2. krok – wsypanie mąki pszennej i proszku do pieczenia
  • 3. krok – dodanie pokrojonego jabłka
  • 4. krok – usmażenie placków na patelni

Jak podawać placki na mleku skondensowanym?

Miękkie i rozpływające się w ustach placki z mlekiem skondensowanym to propozycja na pyszne śniadanie. Pysznie smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem jogurtu greckiego i świeżych sezonowych owoców. Placki można skropić miodem lub syropem klonowym.

Placki na mleku skondensowanym to również pomysł na ciekawy deser. Wystarczy posypać je cynamonowym cukrem lub cukrem pudrem i już można serwować je jako słodką przekąskę po obiedzie. Sprawdzi się też bita śmietana lub polewa czekoladowa.

SKŁADNIKI

  • 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko skondensowane i sok z cytryny przelać do miski i wbić jajko. Wsypać cukier z wanilią i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia w gładkie ciasto.
  • Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z jogurtem, miodem, syropem klonowym lub cynamonowym cukrem.
Drugie śniadanie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej