Puszyste placki na mleku skondensowanym. Biją na głowę te na kefirze i maślance
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z mleka skondensowanego niesłodzonego? Najlepszym wyborem jest ten łatwy przepis. Pyszne i puszyste placki z dodatkiem niesłodzonego mleka skondensowanego oczarują. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony smakiem i konsystencją. Placki robi się łatwo i szybko. Przekonajcie się sami i wybierzcie sprawdzony, prosty i szybki przepis na obłędne placki na mleku skondensowanym.
Placki na mleku skondensowanym – składniki
Do przygotowania pysznych domowych placków potrzebne są proste składniki, które zawsze są dostępne w mniejszych i większych sklepach. Część z nich możecie mieć w domu, więc nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
Aby usmażyć furę puszystszych placków, należy przygotować takie produkty jak:
- niesłodzone mleko skondensowane
- jajko
- jabłko
- sok z cytryny
- mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić placki na mleku skondensowanym?
Przepis na pyszne i mega puszyste placki z dodatkiem niesłodzonego mleka skomplikowanego jest łatwy. Przygotowanie ciasta i usmażenie placków nie zajmuje dużo czasu.
Jak więc usmażyć pyszne placki na mleku skondensowanym?
- 1. krok – wymieszanie mleka skondensowanego z sokiem z cytryny, jajkiem i cukrem z wanilią
- 2. krok – wsypanie mąki pszennej i proszku do pieczenia
- 3. krok – dodanie pokrojonego jabłka
- 4. krok – usmażenie placków na patelni
Jak podawać placki na mleku skondensowanym?
Miękkie i rozpływające się w ustach placki z mlekiem skondensowanym to propozycja na pyszne śniadanie. Pysznie smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem jogurtu greckiego i świeżych sezonowych owoców. Placki można skropić miodem lub syropem klonowym.
Placki na mleku skondensowanym to również pomysł na ciekawy deser. Wystarczy posypać je cynamonowym cukrem lub cukrem pudrem i już można serwować je jako słodką przekąskę po obiedzie. Sprawdzi się też bita śmietana lub polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 4 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko skondensowane i sok z cytryny przelać do miski i wbić jajko. Wsypać cukier z wanilią i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia w gładkie ciasto.
- Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z jogurtem, miodem, syropem klonowym lub cynamonowym cukrem.