Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem

Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Autor: Shutterstock Piadine można podać z nadzieniem z kurczaka i rukoli.
łatwy
50 min
4

Piadine to rodzaj cienkiego placka przypominającego podpłomyk lub tortillę. To rodzaj street foodu z północnej części Włoch, szczególnie popularny w regionie Emilia-Romagnia. Ten włoski chlebek można nadziać dowolnym farszem. My dziś proponujemy przepis na smaczną tortillę z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Piadine — włoska tortilla nie tylko z kurczakiem

Piadina, czyli włoska uliczna kanapka ma te zalety, że można ją szybko przygotować z tego, co mamy akurat w lodówce i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Możemy wykorzystać przepis na dowolne nadzienie, niekoniecznie kurczaka w sosie pomidorowym. W końcu wszystko zależy od naszych upodobań i smaku. Do przygotowania nadzienia możemy użyć dowolnego mięsa, wędliny i warzyw. 

Ciasto na włoski chlebek

Włoski street food w polskim domu? Czemu nie? Placuszki piadine można kupić gotowe — w marketach dostępna jest nie tylko oryginalna piadina romagnola, ale też jej urozmaicone wersje smakowe. Można też przygotować je samemu. Ciasto na włoską tortillę przygotowujemy ze składników, które zawsze są w domu i usmażyć na patelni. Piadine można wyrobić ręcznie lub użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja zawsze przygotowuję większą porcję piadiny i nadmiar zamrażam. Wystarczy podzielić nadmiar ciasta na niewielkie kule, obsypać mąką, zamknąć w plastikowym pojemniku do przechowywania żywności i włożyć do zamrażarki. 

Piadina czyli włoska przekąska

Uwielbiam włoskie jedzenie, bo jest proste, pełne świeżych składników i szybkie do przygotowania. Pasty cenię za czas przygotowania i różnorodność możliwości, pizze, bo jest sycąca i wszyscy ją kochają, a piadine za to, że jest chrupiąca i lekko przypalona. 

Składniki

Ciasto:

0,5 kg mąki (typ 650)

0,5 kostki smalcu

0,5 łyżeczki soli

1 szklanka wody

 

Nadzienie:

1 podwójna pierś kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

suszone zioła (bazylia, oregano)

sól i pieprz

1 pudełko przecieru pomidorowego

garść świeżej rukoli

liście bazylii

tarty żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Aby przygotować ciasto na placuszki piadine mąkę wymieszaj z solą i smalcem o temperaturze pokojowej. To ważne, aby smalec był miękki, wtedy łatwiej połączyć go z suchymi składnikami.

Następnie porcjami dolewaj przegotowaną letnią wodę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż  stanie się jednolite i samo będzie odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy jest gotowe. Zbyt rzadką lub zbyt gęstą konsystencję ciasta korygujemy dosypując mąki lub dolewając wody.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu.

Kurczaka pokrój na paseczki lub w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

Rozgrzej na patelni nieco oleju i na sporym ogniu usmaż kurczaka, po kilku minutach zdejmij mięso, a na patelnię dodaj cebulę i czosnek oraz zioła i przyprawy, zmniejsz ogień.

Po 1-2 minutach wlej przecier i duś na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8-10 części i każdą z nich cienko (102 mm) rozwałkuj na placki o średnicy twojej patelni.

Rozgrzej suchą patelnię i smaż na niej placki z obu stron, kilkakrotnie przewracając. Powinny się lekko przypalić.

Zdejmij placki z patelni, rozsmaruj na nich nieco sosu, ułóż kurczaka, posyp serem, rukolą i świeżą bazylią. 

Złóż na pół i podawaj. Smacznego.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej