Surówka z kapusty, jarmużu i orzechów

Surówka z kapusty, jarmużu i orzechów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zielona sałatka z kapustą pekińską to zdrowy dodatek do obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z jarmużem, gruszką i orzechami. Przepis jest banalnie prosty, a moc cennych witamin - nieoceniona! Sprawdź, jak zrobić szybką sałatkę na obiad z liśćmi jarmużu.

Składniki

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej

  • 200 g jarmużu (3 liście)

  • 1 gruszka

  • 1 pietruszka lub seler korzeniowy

  • 1/2 zielonej papryki

  • 1 zielona papryczka chili

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1/3 szklanki orzechów pekan

  • sos winegret

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę posiekać, jarmuż porwać na małe kawałki (lub poszatkować), pokroić gruszkę. 

  • Wszystko wrzucić do miski, skropić cytryną, dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać.

  • Na tartce zetrzeć seler lub pietruszkę, paprykę, chili. Drobno posiekać orzechy i dodać do zielonych warzyw.

  • Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce). Surówka gotowa!

Ocena: 4