Jak smażyć schabowe? Ile minut i jak długo? Rady i wskazówki
Schabowe to popularne danie obiadowe. Dlaczego? Kotlety ze schabu wieprzowego smaży się stosunkowo krótko. Można je przygotować szybko i bez wysiłku. Jak smażyć schabowe? Jak prawidłowo usmażyć, żeby były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku? Przeczytaj nasz przepis na idealne schabowe.
Spis treści
- Historia kotleta schabowego
- Jaki schab wybrać na schabowe?
- Jak przygotować kotlety na schabowe?
- Jak przyprawić klasyczne kotlety schabowe?
- Jak panierować kotlety schabowe?
- Na czym smażyć kotlety schabowe?
- Jak długo smażyć schabowe?
Historia kotleta schabowego
Kotlet ze środkowego schabu wieprzowego to klasyczne danie współczesnej kuchni polskiej. Schabowy podwójnie panierowany i smażony na gorącym tłuszczu jest soczysty i przepyszny. Schabowy, jaki znamy, jest stosunkowo młodą potrawą w historii polskiej kultury kulinarnej. W panierowanych sznyclach ze schabu wieprzowego zasmakowaliśmy dopiero w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu.
Jaki schab wybrać na schabowe?
Na klasyczne kotlety schabowe najlepszy jest środkowy schab wieprzowy. Mięso pokrójcie na kotlety o grubości 2 cm. Idealny kotlety waży około 120 g.
Jak przygotować kotlety na schabowe?
Pokrojone na plastry mięso natnijcie na brzegach. Potem rozbijcie kotlety tłuczkiem do mięsa. Po rozbiciu włókien białkowych kotlety będą miękkie, soczyste i szybciej się usmażą. Rozbity sznycel wieprzowy powinien być dwa razy większy od surowego kotleta. Jego grubość to około 5 mm.
Jak przyprawić klasyczne kotlety schabowe?
Klasyczne schabowe przyprawcie przed smażeniem solą, pieprzem i majerankiem. Na wschodzie Polski przyprawia się roztartym z solą czosnkiem. Kotlety ze schabu można wcześniej zamarynować w mleku z dodatkiem cebuli i czarnego pieprzu. Marynowanie trwa co najmniej 2 godziny. Są wtedy smaczniejsze. Według Magdy Gessler to najlepszy przepis na schabowe. Nie jest to jednak warunek konieczny.
Jak panierować kotlety schabowe?
Schabowe należy najpierw oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Następnie zamoczyć w jajku rozmąconym z dwom łyżkami wody. I dopiero panierować w tartej bułce. Mąka w zetknięciu z płynem tworzy lepką warstwę. To właśnie do niej przyklei się tarta bułka.
Na czym smażyć kotlety schabowe?
Kotlety ze schabu wieprzowego smażymy w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Przed położeniem kotletów na patelnię, sprawdźcie temperaturę frytury. Wystarczy zanurzyć w tłuszczu trzonek drewnianej łyżki. Jeśli tworzą się bąbelki, to znaczy, że tłuszcz osiągnął idealną temperaturę. Do smażenia używajcie tłuszczy rafinowanych o wysokiej temperaturze dymienia. Najlepsze to rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziane, ryżowy, kokosowy.
Jak długo smażyć schabowe?
Ile smażyć schabowe, to sprawa kluczowa. Kotlety smażcie po 2 minuty z każdej strony. Maksymalnie 4 minuty, jeśli wieprzowe kotlety nie są dość cienkie. Gdy zrumieni się jedna strona, przewróćcie na drugą i dosmażcie. Podczas smażenia nie przykrywajcie patelni pokrywką. Para unosząca się z mięsa zwilży panierkę, która zacznie odpadać.