Soczysta pieczeń wieprzowa. Doskonała na obiad i idealna na kanapki
Szukając przepisu na doskonały rodzinny obiad, warto przyrządzić soczystą pieczeń wieprzową. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mięso jest miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Przyrządzona według tego przepisu pieczeń wieprzowa będzie zawsze smakować. Oto łatwy przepis na zachwycającą i soczystą pieczeń wieprzową.
Jak zamarynować szynkę do pieczenia na obiad?
Za pyszny smak i niesamowity aromat pieczeni z szynki wieprzowej odpowiadają przyprawy. Wieprzowinę naciera się mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku, suszonego tymianku i majeranku oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowane mięso należy wstawić do lodówki na dobę. W tym czasie przejdzie przyprawami i nabierze aromatu oraz smaku. Marynowanie wieprzowiny sprawi, że mięso po upieczeniu nie będzie suche, a stanie się miękkie i soczyste.
Jak zrobić pieczeń wieprzową w piekarniku?
Przepis na soczystą pieczeń wieprzową nie jest skomplikowany. Wykorzystuje się proste składniki, ale należy uzbroić się w cierpliwość. Pieczeń z szynki wieprzowej będzie soczysta pod pewnymi warunkami. Jak więc przyrządzić pyszną i miękką pieczeń?
Pierwszym krokiem jest zamarynowanie mięsa w przyprawach. Po dobie szynkę wieprzową posypuje się mąką pszenną i obsmaża z każdej strony na oliwie z oliwek. Mięso przekłada się do formy, gdzie na dnie należy ułożyć pokrojone cebule i dodać pozostałe przyprawy. Na koniec do formy wlewa się wodę, dzięki której wieprzowina nie wyschnie, a stanie się miękka i soczysta. Formę trzeba przykryć pokrywką lub folią aluminiową i upiec w piekarniku.
Jak upiec mięso wieprzowe, żeby było soczyste?
Pieczenie szynki wieprzowej jest proste, ale tu też przyda się cierpliwość i wolny czas. Formę z wieprzowiną piecze się w temperaturze 180 stopni C przez dwie godziny. Od czasu do czasu warto ostrożnie zdjąć pokrywkę i skropić mięso sosem z formy.
Jak podawać soczystą pieczeń wieprzową?
Przepis na soczystą pieczeń wieprzową ma same zalety. Przygotowanie jest proste, składniki są w sklepach przez cały rok, a pieczeń smakuje obłędnie. Kolejnym plusem tego przepisu jest to, że szynka świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Pyszną i soczystą pieczeń można podać na obiad w towarzystwie sosu grzybowego lub chrzanowego. Danie wzbogacą pieczone ziemniaki lub tradycyjne kopytka. Soczysta pieczeń wieprzowa pysznie smakuje także na zimno. Świetnie zastąpi gotowe wędliny ze sklepu i będzie pysznie smakować jako składnik kanapek.
SKŁADNIKI
- 2 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać tymianek, majeranek, sól i pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Umyte i osuszone mięso dokładnie natrzeć przyprawami i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na dobę.
- Następnego dnia wyjąć wieprzowinę z lodówki, odwinąć z folii spożywczej i oprószyć z każdej strony mąką pszenną.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć na niej szynkę z każdej strony.
- Formę do zapiekania wysmarować pozostałą oliwą z oliwek i na dnie ułożyć pokrojone na ósemki cebule. Dodać ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Na wierzchu ułożyć obsmażone mięso. Do formy wlać wodę. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 2 godziny. Co jakiś czas polać sosem z formy.
- Upieczoną szynkę wieprzową podawać na ciepło z dodatkiem sosu lub na zimno jako wędlinę.