Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie
2022-05-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wiosenna surówka z rzodkiewki często gości na moim stole w maju i czerwcu, gdy rzodkiewka jest młoda, ale pochodzi już z grządek na zewnątrz, co sprawia, że jest bardziej aromatyczna, ostrzejsza w smaku i bardziej chrupiąca niż ta pochodząca ze szklarni. Doskonale do niej pasuje majonez, szczypiorek i... widelec!
SKŁADNIKI
- 2 duże pęczki rzodkiewek
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo na szatkownicy - w plasterki (ja wolę opcję plasterków). Posypać solą i odstawić na kwadrans.
- Po tym czasie odsączyć na sitku z powstałego soku.
- Rzodkiewkę przełożyć do salaterki, dodać pokrojoną dymkę (bez cebul, chyba, że lubimy ostrzejszy smak), majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez co najmniej kwadrans.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?