Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie

Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie
Autor: Shutterstock Do prostej surówki z wiosennej rzodkiewki pasuje szczypiorek i majonez lub grecki jogurt
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wiosenna surówka z rzodkiewki często gości na moim stole w maju i czerwcu, gdy rzodkiewka jest młoda, ale pochodzi już z grządek na zewnątrz, co sprawia, że jest bardziej aromatyczna, ostrzejsza w smaku i bardziej chrupiąca niż ta pochodząca ze szklarni. Doskonale do niej pasuje majonez, szczypiorek i... widelec!

SKŁADNIKI

  • 2 duże pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo na szatkownicy - w plasterki (ja wolę opcję plasterków). Posypać solą i odstawić na kwadrans.
  • Po tym czasie odsączyć na sitku z powstałego soku.
  • Rzodkiewkę przełożyć do salaterki, dodać pokrojoną dymkę (bez cebul, chyba, że lubimy ostrzejszy smak), majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez co najmniej kwadrans.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej