Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny

Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny
Autor: Shutterstock Wiosenna sałatka z zielonych i białych warstw prezentuje się lekko i orzeźwiająco
łatwy
25 min
4

Wiosenna sałatka warstwowa jest  bardzo lekka i nietucząca - to kombinacja mało kalorycznych warzyw oraz serka wiejskiego i jogurtu. Sałatka jest nie tylko zdrowa ale też bardzo efektownie prezentuje się na stole. Warto jednak wiedzieć, że z powodu tego, że zawiera sałatę, należy ją przygotować tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • niewielka główka sałaty lodowej
  • 500 g ziarnistego serka wiejskiego
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1 papryka (najlepiej zielona, ale i żółta dobrze się prezentuje)
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 8 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia.
  • Umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na paseczki.
  • Jogurt grecki doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą oraz pieprzem, mieszamy.
  • Na dnie salaterki rozkładamy sałatę, wykładamy połowę serka wiejskiego, posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
  • Rozkładamy warstwę papryki, resztę sera  z solą oraz pieprzem i paseczki ogórka. Wierzch zalewamy jogurtem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej