Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Wiosenna sałatka warstwowa jest bardzo lekka i nietucząca - to kombinacja mało kalorycznych warzyw oraz serka wiejskiego i jogurtu. Sałatka jest nie tylko zdrowa ale też bardzo efektownie prezentuje się na stole. Warto jednak wiedzieć, że z powodu tego, że zawiera sałatę, należy ją przygotować tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI
- niewielka główka sałaty lodowej
- 500 g ziarnistego serka wiejskiego
- 1 długi ogórek zielony
- 1 papryka (najlepiej zielona, ale i żółta dobrze się prezentuje)
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 8 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia.
- Umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na paseczki.
- Jogurt grecki doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą oraz pieprzem, mieszamy.
- Na dnie salaterki rozkładamy sałatę, wykładamy połowę serka wiejskiego, posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
- Rozkładamy warstwę papryki, resztę sera z solą oraz pieprzem i paseczki ogórka. Wierzch zalewamy jogurtem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?