Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka

2021-03-17
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka
Autor: Shutterstock Świeża i chrupka sałatka z gotowanych jajek, pora i świeżego ogórka 
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Ta drobno posiekana sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do pieczywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i koperku jest świeża w smaku. Por nadaje jej pikantności, a ogórek soczystości. Po prosty pyszna! 

Składniki

4 jajka na twardo, posiekane

4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

4 łyżki koperku, drobno posiekanego

50 g zielonej części pora, drobno posiekanego i posolonego

150 g ogórka szklarniowego, pokrojonego w kostkę

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Posolonego pora, przepłukać wodą, odcisnąć i osączyć.

Z jogurtu, majonezu i musztardy utrzeć sos. Ewentualnie doprawić do smaku.

W misce wymieszać pokrojone jajko, szczypiorek, koperek, por i ogórek.

Dodać sos i wymieszać wszystko razem. 

Podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Lub używać jako pasta na kanapki. 

Jajka – zdrowie w skorupce