Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka

Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka
Autor: Shutterstock Świeża i chrupka sałatka z gotowanych jajek, pora i świeżego ogórka 
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Ta drobno posiekana sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do pieczywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i koperku jest świeża w smaku. Por nadaje jej pikantności, a ogórek soczystości. Po prosty pyszna! 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka na twardo, posiekane
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 4 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 50 g zielonej części pora, drobno posiekanego i posolonego
  • 150 g ogórka szklarniowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posolonego pora, przepłukać wodą, odcisnąć i osączyć.
  • Z jogurtu, majonezu i musztardy utrzeć sos. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • W misce wymieszać pokrojone jajko, szczypiorek, koperek, por i ogórek.
  • Dodać sos i wymieszać wszystko razem. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Lub używać jako pasta na kanapki. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz też nasze przepisy na inne wiosenne sałatki, idealne nie tylko na Wielkanoc

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej