Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga
Autor: Shutterstock Sałatka z krwistego szczawiu z dodatkiem polnych, zdrowych  roślin
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krwisty szczaw to odmiana uprawna znanego nam szczawiu, który rzadko zapraszamy do naszych ogrodów, zazwyczaj traktujemy jak jadalny chwast i  zrywamy go na łąkach. Krwisty szczaw jest bardzo dekoracyjny dzięki czerwonemu żyłkowaniu, mniej  kwaśny i delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw. Lepiej nadaje się do użycia na surowo - w sałatkach, doskonale smakuje w towarzystwie innych jadalnych roślin z łąk - jak w proponowanym przez nas przepisie.

SKŁADNIKI

  • pęczek (lub doniczka) krwistego szczawiu
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek liści mniszka
  • kilka młodych pokrzyw
  • pół pęczka szczypiorku lub natki
  • SOS:
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zieleninę opłukać i wysuszyć w wirówce do sałaty, porwać na mniejsze kawałki.
  • Wymieszać, dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę lub szczypiorek
  • Wymieszać składniki sosu, polać składniki sałatki i natychmiast podawać.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska