Wiosenna sałatka brokułowa z jajkami. Zachwycające połączenie kilku prostych składników

wiosenna sałatka brokułowa
Autor: Shutterstock Wiosenna sałatka brokułowa to mnóstwo pysznych i zdrowych składników.
łatwy
30 min
2

Pyszna sałatka brokułowa z dodatkiem komosy ryżowej to pomysł na oryginalny posiłek. Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na lekki lunch na wynos lub zdrową kolację. Przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje wiosenna sałatka brokułowa z jajkami i sprawdźcie ten przepis.

Przepis na sałatkę brokułową

  • To prosty przepis na pyszne i sycące danie. Przepis jest sprawdzony, więc na pewno nic złego w trakcie robienia sałatki się nie przydarzy.
  • To przepis na szybką sałatkę brokułową. Część składników, jak brokuły, jajka czy komosę ryżową, można ugotować wcześniej.
  • W sałatce sprawdzą się składniki, które zostały z przyrządzania innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
  • Starty żółty ser zastąpi grecka feta lub włoska mozzarella, które należy pokroić w drobną kostkę.
  • Zielony groszek można zamienić na kukurydzę konserwową.
  • Do sosu można dodać odrobinę ostrej musztardy.
  • Sałatka brokułowa to danie lekkie, które mogą wcinać nawet osoby, które są na diecie odchudzającej.
  • W sałatce nie ma składników zawierających gluten. Osoby, które go unikają lub nie tolerują, mogą jeść ją bez obaw.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 szklanki zielonego groszku

  • sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełożyć do miski.
  • Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka obrać i pokroić w kostkę. Szynkę i pomidor pokroić w kostkę.
  • Do komosy dodać różyczki brokuła, jajka, zielony groszek, pomidor, szynkę i starty żółty ser. Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej