Z tej wędzonej ryby robię pyszny farsz. Takie pierogi podaję co roku na wigilijną kolację

2025-11-27 15:37

Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która powinna pojawić się na wigilijnym stole. Jednak zamiast robić klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, w tym roku warto przygotować je inaczej. Wyśmienite domowe pierogi wypełnione farszem z wędzonego łososia to danie pyszne i efektowne, które zrobi wrażenie na całej rodzinie. Zobaczcie, jak zrobić świąteczne pierogi z łososiem i zaskoczcie bliskich.

świąteczne pierogi z łososiem

i

Autor: Dar1930/ Shutterstock Zamiast kapusty i grzybów wybierz tę rybę. Pierogi z takim nadzieniem smakują wyśmienicie.
łatwy
45 min
6

Jak zrobić farsz z łososia do pierogów?

Sekretem tego przepisu na świąteczne pierogi jest oryginalny farsz. Zamiast robić go z kapusty i grzybów, można wykorzystać inne składniki. Nadzienie przyrządzone z wędzonego łososia z dodatkiem kremowego serka, cebuli, koperku i przypraw podbije każde podniebienie.

Jak więc zrobić nadzienie z łososia do pierogów? Wystarczy posiekać wędzonego łososia i wymieszać go z podsmażoną cebulą, śmietankowym serkiem i koperkiem. Szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu idealnie dopełni smaki. Farsz z łososia do pierogów można podkręcić, dodając kilka kropli soku z cytryny.

Jak zrobić pierogi z łososiem?

Świąteczne pierogi z dodatkiem wędzonego łososia to danie, które łączy tradycję z nowoczesnością. Przepis na ten świąteczny przysmak nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga także długich godzin w kuchni. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, zrobienie tych oryginalnych pierogów nikomu nie sprawi trudności. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Jak więc robi się pełne smaku oryginalne pierogi z wędzonym łososiem? Ten świąteczny przepis nie jest skomplikowany. Ciasto wychodzi miękkie, a farsz jest pyszny i aromatyczny.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 2. krok – przygotowanie farszu z łososia
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
  • 4. krok – nałożenie farszu i zlepienie pierogów
  • 5. krok – ugotowanie pierogów w wodzie

Z czym podawać pierogi z łososiem?

Pierogi nadziane obłędnym farszem z wędzonego łososia to świetny przepis na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Można podać je same lub skropione roztopionym masłem. Sprawdzą się też różne sosy. Śmietanowy idealnie komponuje się z łososiem, koperkowy czy cytrynowo-maślany nadają nutę świeżości, a chrzanowy zachwyci miłośników ostrzejszych smaków. Świąteczne pierogi z łososiem można też zaserwować z plasterkami cytryny lub posypane posiekanym koperkiem. Świetnie smakują po podsmażeniu na patelni następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g śmietankowego serka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z solą. Wbić jajko i stopniowo wlewać wodę, cały czas mieszając. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Wędzonego łososia posiekać i przełożyć do miski.
  • Dodać serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na duży i cienki placek. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła.
  • Na każde koło nałożyć po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepić.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na wigilijna kolację i na święta Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...