Z tej wędzonej ryby robię pyszny farsz. Takie pierogi podaję co roku na wigilijną kolację
Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która powinna pojawić się na wigilijnym stole. Jednak zamiast robić klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, w tym roku warto przygotować je inaczej. Wyśmienite domowe pierogi wypełnione farszem z wędzonego łososia to danie pyszne i efektowne, które zrobi wrażenie na całej rodzinie. Zobaczcie, jak zrobić świąteczne pierogi z łososiem i zaskoczcie bliskich.
i
Jak zrobić farsz z łososia do pierogów?
Sekretem tego przepisu na świąteczne pierogi jest oryginalny farsz. Zamiast robić go z kapusty i grzybów, można wykorzystać inne składniki. Nadzienie przyrządzone z wędzonego łososia z dodatkiem kremowego serka, cebuli, koperku i przypraw podbije każde podniebienie.
Jak więc zrobić nadzienie z łososia do pierogów? Wystarczy posiekać wędzonego łososia i wymieszać go z podsmażoną cebulą, śmietankowym serkiem i koperkiem. Szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu idealnie dopełni smaki. Farsz z łososia do pierogów można podkręcić, dodając kilka kropli soku z cytryny.
Jak zrobić pierogi z łososiem?
Świąteczne pierogi z dodatkiem wędzonego łososia to danie, które łączy tradycję z nowoczesnością. Przepis na ten świąteczny przysmak nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga także długich godzin w kuchni. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, zrobienie tych oryginalnych pierogów nikomu nie sprawi trudności. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak więc robi się pełne smaku oryginalne pierogi z wędzonym łososiem? Ten świąteczny przepis nie jest skomplikowany. Ciasto wychodzi miękkie, a farsz jest pyszny i aromatyczny.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 2. krok – przygotowanie farszu z łososia
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
- 4. krok – nałożenie farszu i zlepienie pierogów
- 5. krok – ugotowanie pierogów w wodzie
Z czym podawać pierogi z łososiem?
Pierogi nadziane obłędnym farszem z wędzonego łososia to świetny przepis na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Można podać je same lub skropione roztopionym masłem. Sprawdzą się też różne sosy. Śmietanowy idealnie komponuje się z łososiem, koperkowy czy cytrynowo-maślany nadają nutę świeżości, a chrzanowy zachwyci miłośników ostrzejszych smaków. Świąteczne pierogi z łososiem można też zaserwować z plasterkami cytryny lub posypane posiekanym koperkiem. Świetnie smakują po podsmażeniu na patelni następnego dnia.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 200 g wędzonego łososia
- 100 g śmietankowego serka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z solą. Wbić jajko i stopniowo wlewać wodę, cały czas mieszając. Wyrobić jednolite ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Wędzonego łososia posiekać i przełożyć do miski.
- Dodać serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na duży i cienki placek. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła.
- Na każde koło nałożyć po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepić.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na wigilijna kolację i na święta Bożego Narodzenia.