Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz
2022-12-29
łatwy
45 min
4
Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!
Jak przygotować pieczone empanadas?
- Empanaday z kurczakiem powstają z ciasta kruchego - bez drożdży i proszku do pieczenia, z dużą ilością tłuszczu. Jako takie ciasto to wymaga schłodzenia po zagnieceniu, by było bardziej kruche i delikatne po upieczeniu.
- Ciasto na empanadas można przygotować dzień wcześniej i rozłożyć sobie pracę na etapy. Żeby ciasto dobrze się wałkowało po chłodzeniu, warto je wyjąć z lodówki nieco wcześniej.
- Farsz do empanadas możesz przygotować nie tylko z mięsa. Doskonały będzie też z warzyw z dodatkiem fasoli i ostrzejszych przypraw.
- Pierożki empanadas smakują doskonale na ciepło i na zimno. Jeśli jednak wolisz wersję ciepłą, możesz pierożki podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wstawić na chwilę do piekarnika z opcją termoobieg lub grill.
SKŁADNIKI
- Ciasto maślane:
- 2 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
- 3/4 szklanki niesolonego masła stopionego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- Nadzienie z kurczaka:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę lub cienko posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500 g piersi kurczaka, pozbawionej skóry, ugotowanej lub upieczonej i rozdrobnionej
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego chili
- 1 szklanka gorącej wody
- Glazura:
- 1 dobrze ubite jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od maślanego ciasta na empanadas: W misce robota kuchennego lub malaksera wyposażonego w ostrza wymieszaj mąkę, sól i cukier. Powoli dodaj stopione masło, a następnie tyle wody, aby powstało miękkie i gładkie ciasto.
- Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię plastikową i włóż do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
- Teraz pora na nadzienie: Rozgrzej nieco oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złota i karmelizowana, zajmie to około 15-20 minut.
- Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz jego zapach, wystarczy 30 sekund do 1 minuty.
- Dodaj posiekanego kurczaka i dopraw papryką, kminkiem, solą, czarnym pieprzem i mielonym chili. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia, aż większość wody wyparuje, zajmie to 20-30 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Teraz czas na przygotowanie pierogów: Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub lekko posmaruj tłuszczem.
- Ciasto podziel na 2 części. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj 1 porcję ciasta na cienki placek. Potem zrób to samo z drugą porcją.
- Za pomocą foremki o średnicy 12 cm wytnij 16 kółek.
- Na środku każdego koła umieść około 2 łyżek nadzienia z kurczaka. Krawędzie kół posmaruj lekko ubitym jajkiem, złóż ciasto nad nadzieniem i ściśnij krawędzie, aby je uszczelnić. Zabezpiecz brzegi pieroga formując krawędzie w falbanki lub dociskając ząbkami widelca. Powtórz z pozostałymi empanadami.
- Umieść empanady na blachach do pieczenia, zachowując między nimi 5 cm odstępy. Posmaruj wierzch pierogów ubitym jajkiem i piecz na złoto, 20-25 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego