Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas, pieczone pierogi z kurczakiem
Autor: Shutterstock Empanady to południowo-amerykańskie pierogi z ciasta maślanego
łatwy
45 min
4

Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!

Jak przygotować pieczone empanadas?

  • Empanaday z kurczakiem powstają z ciasta kruchego - bez drożdży i proszku do pieczenia, z dużą ilością tłuszczu. Jako takie ciasto to wymaga schłodzenia po zagnieceniu, by było bardziej kruche i delikatne po upieczeniu.
  • Ciasto na empanadas można przygotować dzień wcześniej i rozłożyć sobie pracę na etapy. Żeby ciasto dobrze się wałkowało po chłodzeniu, warto je wyjąć z lodówki nieco wcześniej.
  • Farsz do empanadas możesz przygotować nie tylko z mięsa. Doskonały będzie też z warzyw z dodatkiem fasoli i ostrzejszych przypraw.
  • Pierożki empanadas smakują doskonale na ciepło i na zimno. Jeśli jednak wolisz wersję ciepłą, możesz pierożki podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wstawić na chwilę do piekarnika z opcją termoobieg lub grill.

SKŁADNIKI

  • Ciasto maślane:
  • 2 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 3/4 szklanki niesolonego masła stopionego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • Nadzienie z kurczaka:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę lub cienko posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500 g piersi kurczaka, pozbawionej skóry, ugotowanej lub upieczonej i rozdrobnionej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego chili
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Glazura:
  • 1 dobrze ubite jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od maślanego ciasta na empanadas: W misce robota kuchennego lub malaksera wyposażonego w ostrza wymieszaj mąkę, sól i cukier. Powoli dodaj stopione masło, a następnie tyle wody, aby powstało miękkie i gładkie ciasto.
  • Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię plastikową i włóż do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
  • Teraz pora na nadzienie: Rozgrzej nieco oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złota i karmelizowana, zajmie to około 15-20 minut.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz jego zapach, wystarczy 30 sekund do 1 minuty.
  • Dodaj posiekanego kurczaka i dopraw papryką, kminkiem, solą, czarnym pieprzem i mielonym chili. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia, aż większość wody wyparuje, zajmie to 20-30 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Teraz czas na przygotowanie pierogów: Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub lekko posmaruj tłuszczem.
  • Ciasto podziel na 2 części. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj 1 porcję ciasta na cienki placek. Potem zrób to samo z drugą porcją.
  • Za pomocą foremki o średnicy 12 cm wytnij 16 kółek.
  • Na środku każdego koła umieść około 2 łyżek nadzienia z kurczaka. Krawędzie kół posmaruj lekko ubitym jajkiem, złóż ciasto nad nadzieniem i ściśnij krawędzie, aby je uszczelnić. Zabezpiecz brzegi pieroga formując krawędzie w falbanki lub dociskając ząbkami widelca. Powtórz z pozostałymi empanadami.
  • Umieść empanady na blachach do pieczenia, zachowując między nimi 5 cm odstępy. Posmaruj wierzch pierogów ubitym jajkiem i piecz na złoto, 20-25 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej