Makaron z boczkiem i szparagami - w sam raz na sezon
2022-05-25

łatwy
30 min
4
Makaron z boczkiem i szparagami to proste danie pełne smaku i świeżości. Do przygotowania potrzebne są jędrne szparagi, dobrej jakości boczek, odrobina czosnku i zręczne dłonie. Tak przygotowany makaron można podać na południowy posiłek, a z kieliszkiem białego wina na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu, np. rurek
- 1 duży pęczek szparagów
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 80 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według wskazań producenta umieszczonych na etykiecie opakowania.
- Szparagi oczyścić, odłamując końce łodyg. Pokroić ukośnie na niewielkie odcinki.
- Boczek pokroić na kawałki wielkości znaczka pocztowego. Czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
- Dodać szparagi i smażyć jeszcze 3 minuty.
- Makaron odcedzić, przełożyć do miski, dodać szparagi z boczkiem razem z tłuszczem, posypać parmezanem i wymieszać.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania