Makaron z boczkiem i szparagami - w sam raz na sezon

Makaron z boczkiem i szparagami
Autor: Shutterstock Pyszny makaron ze szparagami kusi smakiem
łatwy
30 min
4

Makaron z boczkiem i szparagami to proste danie pełne smaku i świeżości. Do przygotowania potrzebne są jędrne szparagi, dobrej jakości boczek, odrobina czosnku i zręczne dłonie. Tak przygotowany makaron można podać na południowy posiłek, a z kieliszkiem białego wina na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • 500 g suchego makaronu, np. rurek
  • 1 duży pęczek szparagów
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 80 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według wskazań producenta umieszczonych na etykiecie opakowania. 
  • Szparagi oczyścić, odłamując końce łodyg. Pokroić ukośnie na niewielkie odcinki. 
  • Boczek pokroić na kawałki wielkości znaczka pocztowego. Czosnek drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Dodać szparagi i smażyć jeszcze 3 minuty. 
  • Makaron odcedzić, przełożyć do miski, dodać szparagi z boczkiem razem z tłuszczem, posypać parmezanem i wymieszać.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej