Makaron z boczkiem i szparagami - w sam raz na sezon
Makaron z boczkiem i szparagami to proste danie pełne smaku i świeżości. Do przygotowania makaronu ze szparagami potrzebne są jędrne szparagi, dobrej jakości boczek, odrobina czosnku i zręczne dłonie. Tak przygotowany makaron można podać na południowy posiłek, a z kieliszkiem białego wina na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Makaron ze szparagami zyskuje na smaku, gdy połączymy te zdrowe pędy z może mniej zdrowym, ale pysznym chudym boczkiem. Aromat wędzonki dobrze komponuje się ze smakiem szparagów, a o tym, że doskonale pasuje do makaronu nie trzeba nikogo przekonywać. Tak przygotowane danie niewiele traci ze swojej lekkości, a niewatpliwie zyskuje na smaku. Na dodatek jest niesłychanie szybkie do przygotowania i nieskomplikowane, w sam raz na czas relaksu.
Pod materiałem wideo znajdziecie inne nasze przepisy na dania ze szparagami
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu, np. rurek
- 1 duży pęczek szparagów
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 80 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według wskazań producenta umieszczonych na etykiecie opakowania.
- Szparagi oczyścić, odłamując końce łodyg. Pokroić ukośnie na niewielkie odcinki.
- Boczek pokroić na kawałki wielkości znaczka pocztowego. Czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
- Dodać szparagi i smażyć jeszcze 3 minuty.
- Makaron odcedzić, przełożyć do miski, dodać szparagi z boczkiem razem z tłuszczem, posypać parmezanem i wymieszać.