Jajka po benedyktyńsku: przepis na luksusowe śniadanie

2019-01-25
Jajka po benedyktyńsku: przepis na luksusowe śniadanie
Autor: Shutterstock Jajka po benedyktyńsku  to pyszne danie, idealne na weekendowe śniadanie.  
średni
20 min
4

Jajka po benedyktyńsku to danie na śniadanie, którym zachwyca się cały świat. Jajka ugotowane w koszulkach, podane na grzance z szynką oraz polane sosem holenderskim to prawdziwy rarytas. Tak przygotowane jajka serwowane są na śniadania w luksusowych hotelach. Dowiedz się, jak zrobić jajka po benedyktyńsku w domu.

Sprawdź inne pomysły na podanie jajek:

Jajka zapiekane z łososiem: przepis na wykwintne zimowe śniadanie

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

 Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko

Składniki

12 jajek

8 plasterków szynki prosciutto

8 kromek chleba tostowego

200 g masła

sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zagotuj wodę. Posól. 8 jajek rozbij nad posolonym wrzątkiem i wlej do gorącej wody. Gotuj ok. 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. 

Plasterki prosciutto ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 2 minutach obróć na drugą stronę.

W tym czasie opiecz też kromki chleba. 

Cztery jajka wbij do miksera. Masło rozpuść w rondelku. Miksuj jajka i wlewaj powoli roztopione masło. Dodaj sok z cytryny. Posól i popieprz. 

Na talerzu ułóż kromkę chleba, na każdej połóż plaster szynki. Na wierzch połóż jajko. Polej sosem holenderskim.