Jajka po benedyktyńsku: przepis na luksusowe śniadanie
2022-03-10
średni
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka po benedyktyńsku to danie na śniadanie, którym zachwyca się cały świat. Jajka ugotowane w koszulkach, podane na grzance z szynką oraz polane sosem holenderskim to prawdziwy rarytas. Tak przygotowane jajka serwowane są na śniadania w luksusowych hotelach. Dowiedz się, jak zrobić jajka po benedyktyńsku w domu.
SKŁADNIKI
- 12 jajek
- 8 plasterków szynki prosciutto
- 8 kromek chleba tostowego
- 200 g masła
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę. Posól. 8 jajek rozbij nad posolonym wrzątkiem i wlej do gorącej wody. Gotuj ok. 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Plasterki prosciutto ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 2 minutach obróć na drugą stronę.
- W tym czasie opiecz też kromki chleba.
- Cztery jajka wbij do miksera. Masło rozpuść w rondelku. Miksuj jajka i wlewaj powoli roztopione masło. Dodaj sok z cytryny. Posól i popieprz.
- Na talerzu ułóż kromkę chleba, na każdej połóż plaster szynki. Na wierzch połóż jajko. Polej sosem holenderskim.
Jajka – zdrowie w skorupce