Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg kiełbasy domowej roboty

Swojska kiełbasa
Autor: Anna Szubińska Swojska kiełbasa przygotowana w domowych warunkach.
średni
120 min
10

Dieta bezglutenowa

Swojska kiełbasa wieprzowa ma liczne grono wielbicieli. Nic dziwnego, bo to niezwykle pyszna wędlina. Prawdziwą, swojską, pachnącą wędzonką kiełbasę bez żadnych polepszaczy i konserwantów z łatwością przygotujecie w domowej kuchni. Jedyne, czego potrzebujecie, to nadziewarka do kiełbas lub specjalna przystawka do maszynki do mięsa. Oto łatwy i sprawdzony przepis na 10 kg swojskiej kiełbasę. Proporcje składników można podzielić na 5 kg i 3 kg wyrobu.

SKŁADNIKI

  • 5,5 kg chudego mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 2,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, boczku
  • 2 kg mięsa wykrojonego w wieprzowej golonki
  • 40 g pieprzu czarnego mielonego
  • 40 g czosnku granulowanego
  • 80 g soli kuchennej, drobnej
  • 80 g peklosoli, mieszanka zawierająca sól i azotyn sodu
  • 500 ml wody przegotowanej, zimnej
  • 10 m jelit wieprzowych, po 1 m na każdy 1 kg masy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso należy umyć pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Następnie zmielić. Chude mięso wieprzowe mieli się na sitku o oczkach 10 mm, mięso tłuste na oczkach o średnicy około 4 mm, a golonkę na oczkach o średnicy około 3 mm.
  • Chude mięso przełożyć do oddzielnej miski. Dodać do niego połowę pieprzu, czosnku, soli i peklosoli oraz wodę. Wyrobić rękoma do uzyskania kleistej i plastycznej masy. 
  • W drugiej misce wymieszać pozostałe mięsa z przyprawami, solą i peklosolą. 
  • Następnie połączyć oba rodzaje mięsa i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. 
  • Masą nadziewać jelita. Najlepiej za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa z odpowiednią przystawką - lejkiem o średnicy 25 mm.
  • Jelito należy nanizać na lejek i dopiero sukcesywnie napełniać. Masa kiełbasiana powinna wypełnić jelito bez bąbli powietrza, ale też nie rozsadzać ścianek jelita.
  • Co 30 cm należy jelito okręcić, aby uzyskać ładne pętka kiełbasy. Gotową kiełbasę powiesić na kiju. 
  • Wędzenie kiełbasy. Początkowo kiełbasę suszy się przez 30 minut w temperaturze 50°C przy otwartym kominie. Następnie wędzi przez 1,5 godziny bez wentylacji w temperaturze 60°C.
  • Następnie temperaturę należy  podwyższyć do 90°C i piec kiełbasę do uzyskanie wewnątrz pętka temperatury 72°C. Temperaturę należy mierzyć specjalnym termometrem.
  • Gotową kiełbasę wyjąć z wodzarki i wystudzić. Smacznego! 
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?

Zajrzyj do galerii i sprawdź inne przepisy  na domowe wędliny na święta

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej