Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg kiełbasy domowej roboty
2023-12-04
średni
120 min
10
Dieta bezglutenowa
Swojska kiełbasa wieprzowa ma liczne grono wielbicieli. Nic dziwnego, bo to niezwykle pyszna wędlina. Prawdziwą, swojską, pachnącą wędzonką kiełbasę bez żadnych polepszaczy i konserwantów z łatwością przygotujecie w domowej kuchni. Jedyne, czego potrzebujecie, to nadziewarka do kiełbas lub specjalna przystawka do maszynki do mięsa. Oto łatwy i sprawdzony przepis na 10 kg swojskiej kiełbasę. Proporcje składników można podzielić na 5 kg i 3 kg wyrobu.
SKŁADNIKI
- 5,5 kg chudego mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
- 2,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, boczku
- 2 kg mięsa wykrojonego w wieprzowej golonki
- 40 g pieprzu czarnego mielonego
- 40 g czosnku granulowanego
- 80 g soli kuchennej, drobnej
- 80 g peklosoli, mieszanka zawierająca sól i azotyn sodu
- 500 ml wody przegotowanej, zimnej
- 10 m jelit wieprzowych, po 1 m na każdy 1 kg masy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso należy umyć pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Następnie zmielić. Chude mięso wieprzowe mieli się na sitku o oczkach 10 mm, mięso tłuste na oczkach o średnicy około 4 mm, a golonkę na oczkach o średnicy około 3 mm.
- Chude mięso przełożyć do oddzielnej miski. Dodać do niego połowę pieprzu, czosnku, soli i peklosoli oraz wodę. Wyrobić rękoma do uzyskania kleistej i plastycznej masy.
- W drugiej misce wymieszać pozostałe mięsa z przyprawami, solą i peklosolą.
- Następnie połączyć oba rodzaje mięsa i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy.
- Masą nadziewać jelita. Najlepiej za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa z odpowiednią przystawką - lejkiem o średnicy 25 mm.
- Jelito należy nanizać na lejek i dopiero sukcesywnie napełniać. Masa kiełbasiana powinna wypełnić jelito bez bąbli powietrza, ale też nie rozsadzać ścianek jelita.
- Co 30 cm należy jelito okręcić, aby uzyskać ładne pętka kiełbasy. Gotową kiełbasę powiesić na kiju.
- Wędzenie kiełbasy. Początkowo kiełbasę suszy się przez 30 minut w temperaturze 50°C przy otwartym kominie. Następnie wędzi przez 1,5 godziny bez wentylacji w temperaturze 60°C.
- Następnie temperaturę należy podwyższyć do 90°C i piec kiełbasę do uzyskanie wewnątrz pętka temperatury 72°C. Temperaturę należy mierzyć specjalnym termometrem.
- Gotową kiełbasę wyjąć z wodzarki i wystudzić. Smacznego!
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Zajrzyj do galerii i sprawdź inne przepisy na domowe wędliny na święta