Kurczaka nadziewam tym serem. Wygląda zjawiskowo, a smakuje wybornie

Kurczaka nadziewam tym serem. Wygląda zjawiskowo, a smakuje wybornie
Autor: Shutterstock.com Kurczaka nadziewam tym serem. Wygląda zjawiskowo, a smakuje wybornie
łatwy
10 min
2

Delikatny kurczak do pary z charakterystycznym smakiem camemberta. To danie świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy romantyczną kolację. Wystarczy kilka składników, a smak podbije kubki smakowe. Pierś z kurczaka faszerowana camembertem to danie idealne.

Pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Pierś kurczaka faszerowana camembertem to idealne danie dla każdego. Łączy ono w sobie prostote przygotowania, kremowy smak i niesamowity aromat. Co więcej, prezentuje się ono spektakularnie, dzięki czemu sprawdzi się zarówno na zwykły rodzinny obiad, jak i na wykwintną kolację.

Delikatne mięso z kurczaka jest idealną bazą do dodatków. Kremowy camembert, po rozpuszczeniu tworzy coś w rodzaju sosu w środku mięsa. Dodatek szpinaku, czosnku i ziół sprawia, że nasze mięso wynosi się na całkowicie nowy poziom.

Jeśli chcemy możemy również trochę poeksperymentować z naszym daniem. Świetnie sprawdzi się tu na przykład dodatek suszonych pomidorów czy orzechów. Możemy również zamienić camemberta, na przykład na brie, gorgonzolę czy ser kozi. Wszystko zależy od naszych upodobań.

To danie nie powinno nam zająć więcej niż 40 minut. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie. Możemy je podawać z ziemniaczkami czy risotto oraz z sałatką z rukoli. To proste danie, które zachwyci każdego, kto, choć raz go spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g sera camembert
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • wykałaczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka oczyszczamy i dokładnie osuszamy.
  • Nacinamy wzdłuż ostrym nożem, tworząc kieszonkę.
  • Delikatnie rozbijamy kurczaka.
  • Camemberta kroimy w plasterki.
  • Szpinak chwile podsmażamy z czosnkiem.
  • Doprawiamy go solą i pieprzem
  • Do każdej piersi wkładamy szpinak oraz camembert.
  • Zmykamy kieszonki i zabezpieczamy je wykałaczkami.
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  • Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej