Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z drobiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Risotto to danie na każdą okazję - i na codzienny obiad, i niewielkie spotkanie z przyjaciółmi, i na większą imprezę. A to dzięki uniwersalnej podstawie dania, dobrej technice przygotowania i właściwym dodatkom. To właśnie dzięki tym ostatnim risotto nabiera bardziej lub mniej wystawnego charakteru. Risotto z kurczakiem można podać na każdą okazję, jest kremowe, aksamitne i aromatyczne. W tej wersji może być codziennym obiadem, ale jeśli chcemy nadać mu wytworności wystarczy dodać nieco szafranu.
SKŁADNIKI
- 2 spore piersi z kurczaka - upieczone lub usmażone
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę.
- Bilion podgrzewać na małym ogniu, tak aby pozostawał gorący, ale nie powinien wrzeć.
- Cebulkę obrać i posiekać drobno, zeszklić na oleju wymieszanym z 1 łyżką masła.
- Po 2-3 minutach na patelnię wrzucić ryż i cały czas mieszając smażyć ok 2 minut.
- Dalej mieszając wlać wino i mieszać aż ryż wchłonie cały płyn.
- Gdy ryż wchłonie wino wlać łyżkę bulionu i nadal mieszać, aż ryż wchłonie płyn.
- Czynność powtarzać, aż skończy się bulion, zajmie to ok. 30 minut.
- Na koniec dodać resztę masła i parmezan, dokładnie wymieszać.
- Do risotto wrzucić upieczonego i pokrojonego kurczaka.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania