Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z drobiem

Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z drobiem
Autor: Shutterstock Risotto z kurczakiem jest smaczne i cudownie kremowe.
łatwy
45 min
4

Risotto to danie na każdą okazję - i na codzienny obiad, i niewielkie spotkanie z przyjaciółmi, i na większą imprezę. A to dzięki uniwersalnej podstawie dania, dobrej technice przygotowania i właściwym dodatkom. To właśnie dzięki tym ostatnim risotto nabiera bardziej lub mniej wystawnego charakteru. Risotto z kurczakiem można podać na każdą okazję, jest kremowe, aksamitne i aromatyczne. W tej wersji może być codziennym obiadem, ale jeśli chcemy nadać mu wytworności wystarczy dodać nieco szafranu.

SKŁADNIKI

  • 2 spore piersi z kurczaka - upieczone lub usmażone
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę.
  • Bilion podgrzewać na małym ogniu, tak aby pozostawał gorący, ale nie powinien wrzeć.
  • Cebulkę obrać i posiekać drobno, zeszklić na oleju wymieszanym z 1 łyżką masła.
  • Po 2-3 minutach na patelnię wrzucić ryż i cały czas mieszając smażyć ok 2 minut.
  • Dalej mieszając wlać wino i mieszać aż ryż wchłonie cały płyn.
  • Gdy ryż wchłonie wino wlać łyżkę bulionu i nadal mieszać, aż ryż wchłonie płyn.
  • Czynność powtarzać, aż skończy się bulion, zajmie to ok. 30 minut.
  • Na koniec dodać resztę masła i parmezan, dokładnie wymieszać. 
  • Do risotto wrzucić upieczonego i pokrojonego kurczaka.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej