Zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem. Efektowna przekąska na każdą okazję

zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem
Autor: Shutterstock Zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem smakuje obłędnie.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszny i aromatyczny pieczony ser camembert z czosnkiem i rozmarynem to propozycja na prostą, ale niezwykle efektowną przekąskę. Przepis na to małe danie nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko kilka prostych produktów. Jak więc zrobić camembert z piekarnika? Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędną przekąskę, czyli zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem.

Jak przyrządzić ser camembert na ciepło?

Przepis na tę smaczną i oryginalną przekąskę z francuskim serem camembert w roli głównej nie jest trudny. Przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

Aby zrobić w domu ser camembert z piekarnika, należy przygotować kilka składników. Do tytułowego francuskiego sera dołączył czosnek, gałązki rozmarynu, świeżo zmielony kolorowy pieprz i oliwa z oliwek.

Przepis na zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem składa się z prostych kroków:

  • 1. krok – nacięcie skórki sera w kratkę i włożenie w otwory plasterków czosnku
  • 2. krok – doprawienie sera camembert rozmarynem i kolorowym pieprzem
  • 3. krok – upieczenie camemberta z czosnkiem i rozmarynem w piekarniku

Jak upiec ser camembert w piekarniku?

W tym sprawdzonym przepisie francuski camembert piecze się z dodatkiem czosnku i rozmaryny w piekarniku. Formę z doprawionymi serami wstawia się do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia. Czas pieczenia wynosi 20 minut. W tym czasie wnętrze camemberta staje się nie tylko ciepłe, ale i płynne. Dzięki czosnkowi, gałązkom rozmarynu i czerwonemu pieprzowi ser nabiera obłędnego smaku i aromatu.

Z czym podawać pieczony camembert?

Rozpływający się zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem to pyszna przekąska, która pięknie prezentuje się na talerzu. Posiłek można urozmaicić rożnymi dodatkami. Pieczony ser camembert świetnie łączy się z żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Dobry dodatkiem są kromki chrupiącej bagietki czy krakersy. Do zapiekanego camemberta z czosnkiem i rozmarynem idealnie pasuje czerwone wino.

SKŁADNIKI

  • 2 sery camembert
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórkę sera naciąć w kratkę i przełożyć do małej formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek.
  • Wierzch posypać czerwonym pieprzem i ułożyć gałązki rozmarynu. Skropić oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać z żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi oraz pieczywem lub krakersami.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej