Zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem. Efektowna przekąska na każdą okazję
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszny i aromatyczny pieczony ser camembert z czosnkiem i rozmarynem to propozycja na prostą, ale niezwykle efektowną przekąskę. Przepis na to małe danie nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko kilka prostych produktów. Jak więc zrobić camembert z piekarnika? Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędną przekąskę, czyli zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem.
Jak przyrządzić ser camembert na ciepło?
Przepis na tę smaczną i oryginalną przekąskę z francuskim serem camembert w roli głównej nie jest trudny. Przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
Aby zrobić w domu ser camembert z piekarnika, należy przygotować kilka składników. Do tytułowego francuskiego sera dołączył czosnek, gałązki rozmarynu, świeżo zmielony kolorowy pieprz i oliwa z oliwek.
Przepis na zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem składa się z prostych kroków:
- 1. krok – nacięcie skórki sera w kratkę i włożenie w otwory plasterków czosnku
- 2. krok – doprawienie sera camembert rozmarynem i kolorowym pieprzem
- 3. krok – upieczenie camemberta z czosnkiem i rozmarynem w piekarniku
Jak upiec ser camembert w piekarniku?
W tym sprawdzonym przepisie francuski camembert piecze się z dodatkiem czosnku i rozmaryny w piekarniku. Formę z doprawionymi serami wstawia się do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia. Czas pieczenia wynosi 20 minut. W tym czasie wnętrze camemberta staje się nie tylko ciepłe, ale i płynne. Dzięki czosnkowi, gałązkom rozmarynu i czerwonemu pieprzowi ser nabiera obłędnego smaku i aromatu.
Z czym podawać pieczony camembert?
Rozpływający się zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem to pyszna przekąska, która pięknie prezentuje się na talerzu. Posiłek można urozmaicić rożnymi dodatkami. Pieczony ser camembert świetnie łączy się z żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Dobry dodatkiem są kromki chrupiącej bagietki czy krakersy. Do zapiekanego camemberta z czosnkiem i rozmarynem idealnie pasuje czerwone wino.
SKŁADNIKI
- 2 sery camembert
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórkę sera naciąć w kratkę i przełożyć do małej formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek.
- Wierzch posypać czerwonym pieprzem i ułożyć gałązki rozmarynu. Skropić oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać z żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi oraz pieczywem lub krakersami.