Prosty sposób na szybki obiad? Jamie Oliver ma na to przepis

Prosty sposób na szybki obiad? Jamie Oliver ma na to przepis
Autor: Shutterstock.com Prosty sposób na szybki obiad? Jamie Oliver ma na to przepis
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukasz pomysłu na szybki obiad w ciągu tygodnia? Jamie Oliver ma na to sposób. Szybki, prosty i kremowy kurczak korma z ciecierzycą i jogurtem to wspaniały pomysł, który zasmakuje całej rodzinie. To danie jest szybkie, proste i sycące. Warto je wypróbować, kiedy nie mamy czasu na stanie w kuchni.

Pomysł na szybki obiad. Prosty i smaczny

Kurczak korma to proste danie, które smakuje doprawdy obłędnie. Jest proste do przygotowania i sprawdzi się idealnie na szybki obiad w ciągu tygodnia. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym niecodziennym daniem.

W przepisie znajduje się pasta korma, którą bez problemu można kupić w niektórych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Kosztuje około 10 złotych. Jest to sposób na znaczne uproszczenie sobie tego dania.

Pasta korma. Możemy poradzić sobie bez niej

Jeśli chcemy możemy przygotować to danie bez pasty korma, ale wtedy będziemy musieli dodatkowo przygotować:

  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 cm imbiru
  • 4 łyżeczki garam masala
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki chili

Wszystkie te przyprawy znajdziemy już w gotowej paście korma, dzięki czemu całość pójdzie nam znacząco sprawniej.

To danie jest naprawdę warte wypróbowania. Przepis Jamiego Olivera jest szybki, prosty i sycący. Sprawdzi się idealnie dla całej rodziny i co najważniejsze, nie zawiera ani trochę glutenu.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 15 g świeżej kolendry
  • 2 piersi z kurczaka
  • 25 g migdałów
  • kilka łyżek pasty korma
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 200 g jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Podsmażamy ją na patelni z oliwą z oliwek.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka.
  • Dodajemy zmielone migdały i pastę korma.
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Dodajemy bulion i ciecierzycę (wraz z zalewą).
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Na sam koniec dodajemy jogurt grecki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej