Garam masala: przepis na hinduską przyprawę

2021-03-31
Garam masala: przepis na hinduską przyprawę
Autor: Shutterstock Przyprawa garam masala to  dodatek do dań kuchni hinduskiej. Można ją samodzielnie przygotować w domu.
łatwy
10 min
4

Garam masala to mieszanka nawet ponad 20 przypraw. Ma tyle oblicz, ile osób ją przyrządza. Przyprawy praży się na suchej patelni albo podsmaża na rozgrzanym ghee lub oleju. Gdy zbrązowieją, łączy się je z potrawą. Ponieważ każda z przypraw potrzebuje innego czasu, by zbrązowieć, należy dodawać je na patelnię zgodnie z przepisem. 

SKŁADNIKI

  • 3 nasiona kardamonu,
  • łyżka czarnego ziarnistego pieprzu,
  • łyżka kminku indyjskiego
  • łyżka nasion kolendry,
  • kawałek (4 cm) cynamonu,
  • 4–5 goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na suchej patelni upraż oddzielnie 3 nasiona kardamonu, po łyżce czarnego ziarnistego pieprzu, kminku indyjskiego i nasion kolendry, kawałek (4 cm) cynamonu, goździki.
  • Zmiel uprażone przyprawy razem w młynku.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.