Ryż z kurczakiem i warzywami. Pyszny i kolorowy obiad nie tylko dla zabieganych

ryż z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Ryż z kurczakiem i warzywami to prosty przepis na szybki obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryż z kurczakiem i kolorowymi warzywami to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest nieskomplikowane, składniki łatwo dostępne, a efekt smakowy zaskakująco dobry. Oto łatwy przepis na super obiad, który doda energii, czyli ryż z kurczakiem i warzywami.

Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

  • Przepis na to obłędnie pyszne i kolorowe danie nie jest trudny.
  • Potrawę robi się szybko. Kiedy ryż się gotuje, należy pokroić pozostałe składniki i podsmażyć je na patelni. Potem dodaje się ryż, miesza i jeszcze chwilę smaży. Obiad jest gotowy.
  • Na liście składników są łatwo dostępne produkty. Można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym lub na bazarze.
  • Do dania można wykorzystać resztki warzyw lub ugotowany dzień wcześniej ryż. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
  • Sprawdzą się różne odmiany ryżu. Można wykorzystać ryż jaśminowy, basmati, biały lub brązowy. Trzeba tylko pamiętać, że ryż brązowy gotuje się znacznie dłużej.
  • Danie przyrządza się z piersi kurczaka, ale równie dobre będzie z udek bez skóry i kości lub z mięsem indyka.
  • Potrawę można przyrządzić w szybkowarze.
  • To sycące danie mogą jeść osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz ci, którzy nie tolerują glutenu.

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Odstawić.
  • Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i seler naciowy posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli i dodać czosnek, marchewkę, seler i paprykę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, często mieszając.
  • Dodać kukurydzę i kurczaka. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić. Często mieszać.
  • Wsypać ryż i wlać 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Wsypać kolendrę i wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej