Ryż z kurczakiem i warzywami. Pyszny i kolorowy obiad nie tylko dla zabieganych
2024-09-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryż z kurczakiem i kolorowymi warzywami to doskonały pomysł na smaczny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest proste w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Efekt smakowy pozytywnie zaskakuje. Oto prosty przepis na sycący obiad, który dostarczy energii – ryż z kurczakiem i warzywami.
Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
- Przepis na to obłędnie pyszne i kolorowe danie nie jest trudny.
- Potrawę robi się szybko. Kiedy ryż się gotuje, należy pokroić pozostałe składniki i podsmażyć je na patelni. Potem dodaje się ryż, miesza i jeszcze chwilę smaży. Obiad jest gotowy.
- Na liście składników są łatwo dostępne produkty. Można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym lub na bazarze.
- Do dania można wykorzystać resztki warzyw lub ugotowany dzień wcześniej ryż. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
- Sprawdzą się różne odmiany ryżu. Można wykorzystać ryż jaśminowy, basmati, biały lub brązowy. Trzeba tylko pamiętać, że ryż brązowy gotuje się znacznie dłużej.
- Danie przyrządza się z piersi kurczaka, ale równie dobre będzie z udek bez skóry i kości lub z mięsem indyka.
- Potrawę można przyrządzić w szybkowarze.
- To sycące danie mogą jeść osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz ci, którzy nie tolerują glutenu.
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Odstawić.
- Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i seler naciowy posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli i dodać czosnek, marchewkę, seler i paprykę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, często mieszając.
- Dodać kukurydzę i kurczaka. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić. Często mieszać.
- Wsypać ryż i wlać 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Wsypać kolendrę i wymieszać.
- Podawać od razu z ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne