Dwa dania w jednym. Kurczak caprese smakuje i wygląda niesamowicie

Pyszny, szybki i prosty. Kurczak caprese nie tylko pięknie się prezentuje, ale również niesamowicie smakuje. Przygotujemy go w około 30 minut, a cała rodzina będzie nim zachwycona. Wystarczy dosłownie kilka składników, a danie to będzie się wręcz rozpływało w ustach. Nie ma co zwlekać.
Kurczak caprese to obiad idealny. Prosty, szybki i przepyszny
Sałatka caprese i soczysty kurczak - dwa przepyszne dania, które razem tworzą jeden niesamowity posiłek. Kurczak caprese to danie, które nie tylko nieziemsko wygląda, ale również wybornie smakuje. A co najlepsze, jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila czasu.
To danie idealnie łączy w sobie smak sałatki caprese z delikatnym mięsem i całość po prostu gra. Jest to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny lub na elegancką kolację, kiedy nie mamy czasu lub ochoty długo stać w kuchni.
Naszego kurczaka możemy podawać z ziemniakami, ryżem czy kuskusem. Warto również przygotować świeżą zieloną sałatkę, która idealnie będzie komplementować smak naszego dania. Piękny posiłek wcale nie musi być trudny do przygotowania.
Jeśli chcemy możemy również dodać do naszego kurczaka świeże lub kupne pesto. Jeśli nie wiemy, jak się za nie zabrać możemy wykorzystać ten przepis. Ten dodatek sprawi, że nasze danie wyniesie się na całkowicie nowy poziom i będzie smakowało jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g piersi z kurczaka
- 60 ml octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- garść bazylii świeżej
- 120 g mozzarelli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka dzielimy na 4 filety.
- Myjemy je i osuszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy, aż będzie złocisty z każdej strony i dokładamy na talerz.
- Na patelnie wlewamy ocet balsamiczny.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Gotujemy aż ocet zgęstnieje i przelewamy do miseczki.
- Kurczaka wkładamy z powrotem na patelnie.
- Na mięso kładziemy mozzarellę i pomidory, a całość przykrywamy.
- Smażymy, aż ser się nie rozpuści.
- Nakładamy mięso i polewamy je pomidorami.
- Całość posypujemy posiekaną bazylią i polewamy octem balsamicznym.