Lekki, sycący i błyskawiczny. Pyszny makaron z tym mięsem i delikatnym sosem smakuje każdemu

Jeżeli szukacie prostego i szybkiego przepisu na pyszny obiad, makaron z indykiem i jogurtem będzie doskonałym wyborem. Danie smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe. Taki obiad zachwyci smakiem i aromatem całą rodzinę. Poznajcie łatwy przepis na znakomity makaron z indykiem i jogurtem.
Czy można jeść makaron z jogurtem?
Dania z makaronu z dodatkiem sosu zwykle przygotowuje się z dodatkiem śmietany lub kremówki. Taki obiad jest pyszny, ale i zawiera całkiem sporo kalorii. Te składniki można jednak zastąpić innym produktem. Czy do makaronu można użyć jogurtu zamiast śmietany? Jak najbardziej kaloryczną śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez cukru. To nietypowe połączenie, ale bardzo smaczne i idealne podczas diety odchudzającej.
Jak zrobić makaron z indykiem i jogurtem?
Makaron w sosie to świetny wybór na obiad. Ten przygotowany według tego prostego przepisu wzbogacony jest wartościowym mięsem z indyka, które jest chude, bogate w białko i lekkostrawne. Makaron i indyka łączy delikatny sos z naturalnego jogurtu, który doskonale sprawdza się jako zamiennik tłustej śmietany. Zaletą tego przepisu jest nie tylko ekspresowy czas przygotowania, ale i dostępność składników. Można je kupić przez cały rok.
Jak więc przyrządzić znakomity makaron z dodatkiem filetu z indyka i sosu jogurtowego? To prosty i sprawdzony przepis na pyszny domowy obiad. Danie jest gotowe w niecałe 20 minut.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie indyka
- 3. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i indyka
- 4. krok – dodanie jogurtu i makaronu
Jak podawać makaron z indykiem i jogurtem?
Pełen smaku i aromatu prosty makaron wzbogacony indykiem i sosem z jogurtu naturalnego to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie nie jest skomplikowane i nie wymaga długich godzin w kuchni, więc można robić je nawet w ciągu zwykłego tygodnia. To znakomite danie sprawdzi się też podczas diety odchudzającej. Zawiera mniej kalorii niż makarony w sosie śmietanowym i jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Porcje makaronu z indykiem i jogurtem można dodatkowo posypać startym parmezanem i udekorować świeżymi ziołami jak bazylia czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 300 g filetu indyka
- 200 g naturalnego jogurtu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Indyka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać indyka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić. Często mieszać.
- Wlać jogurt i wymieszać.
- Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 3 minut.
- Podawać na obiad posypane startym parmezanem i udekorowane świeżymi ziołami.