Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc
2022-04-15
łatwy
20 min
4
Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 800 g białej kiełbasy parzonej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu
- ⅓ łyżeczki tymianku
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- około 3/4 szklanki wody
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić.
- Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy posmarować resztą marynaty.
- Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę.
- Podlać około 3/4 szklanki wody (kiełbasa nie ma w niej całkowicie pływać, tylko być lekko podlana).
- Kiełbasę piec przez około 35 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewać kiełbasę wodą. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl