Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

2022-04-15
Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa parzona może doskonale smakować odpowiednio upieczona
łatwy
20 min
4

Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 800 g białej kiełbasy parzonej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • około 3/4 szklanki wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić.
  • Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy posmarować resztą marynaty.
  • Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę.
  • Podlać około 3/4 szklanki wody (kiełbasa nie ma w niej całkowicie pływać, tylko być lekko podlana).
  • Kiełbasę piec przez około 35 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewać kiełbasę wodą. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl

Galeria: Wielkanocne dania obiadowe