Jak zrobić dobre chili con carne? Prosty przepis na rodzinny obiad
Dieta bezglutenowa
Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw meksykańskiej kuchni. Nie dość, że kusi aromatem, wybornie smakuje i syci, to jeszcze nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto sprawdzony i prosty sposób na chili con carne.
Zobacz inne przepisy na dania z mięsa mielonego!
SKŁADNIKI
- pół kilograma mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego
- duża cebula
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- dwie puszki krojonych pomidorów bez skórek
- cztery duże ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- chili lub przyprawa do chili con carne
- oregano
- bazylia
- makaron, kasza gryczana lub nachosy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotowanie chili con carne zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą trzeba podsmażyć na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy rozdrabniając większe kawałki. Jeśli nie mamy głębokiej patelni, przekładamy mięso do garnka i dodajemy do niego pomidory. Całość mieszamy, solimy, doprawiamy pieprzem, chili lub przyprawą do chili con carne, by osiągnąć pożądaną ostrość potrawy.
Gotujemy chwilę pod przykryciem i na wolnym ogniu często mieszając. Dodajemy fasolę, kukurydzę, czosnek, łyżeczkę oregano i/lub bazylii i gotujemy kolejne 10 minut pod przykryciem.
Gotowy mięsny sos możemy podać z ugotowanym wcześniej makaronem, kaszą gryczaną lub nachosami, już na talerzu posypać startym żółtym serem lub udekorować kwaśną śmietaną.