Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie: przepis na lepkie i soczyste skrzydełka

2023-12-28
Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie: przepis na lepkie i soczyste skrzydełka
Autor: Shutterstock Lepkie skrzydełka palce lizać!
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie to pyszne danie obiadowe. Można je także podać jako przekąskę imprezową. Tajemnica udanych skrzydełek tkwi w marynacie z miodu, sosu sojowego i przypraw. Lepkie i soczyste skrzydełka będą smakowały całej rodzinie. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 skrzydełek z kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 duży woreczek  lub odpowiednio długi rękaw foliowy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka przeciąć na trzy części. Ostatnią, najmniejszą część skrzydełka odłożyć. Nie ma nich zbyt wiele mięsa, natomiast świetnie nadają się na bulion. Końcówki przełożyć do czystego woreczka foliowego i zamrozić. 
  • Czosnek drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym, miodem i pozostałymi przyprawami. Nie ma potrzeby solić, ponieważ zarówno sos sojowy, jaki przyprawa do zup w płynie są już wystarczająco słone. 
  • Pocięte skrzydełka wrzucić do woreczka do pieczenia, wlać marynatę miodową, zamknąć szczelnie i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki lub na dłużej, jeśli nie ma pośpiechu.
  • Można je zamarynować rano, a dopiec po powrocie z pracy lub zlecić to zadanie partnerowi, partnerce lub starszemu dziecku. 
  • Skrzydełka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 55-60 minut, na 15 minut przed końcem przeciąć woreczek, aby się zrumieniły. 
  • Podawać z keczupem lub sosem BBQ oraz pieczonymi ziemniakami
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

redakcja
więcej